ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σύσκεψη κορυφής ευρωπαίων ηγετών και ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Ευρωπαίοι ηγέτες, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Καναδάς θα συνομιλήσουν σήμερα το απόγευμα ενώ ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει ολομέτωπη επίθεση στο Κίεβο. Η Λιθουανία ζητά αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Βαλτική.

Τηλεδιάσκεψη κορυφής υπό την ονομασία « Quint élargi» στην οποία θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, καθώς και οι ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:30 ώρα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας θα υποδεχθεί στην συνέχεια στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δείπνο εργασίας με εκπροσώπους των ευρωπαίων βιομηχάνων για να συζητήσουν «τα διακυβεύματα της ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας και υπό το πρίσμα των γεγονότων στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού προγράμματος του Εμανουέλ Μακρόν θα είναι αφιερωμένο στην κρίση, αφού συγκαλεί το συμβούλιο Αμυνας και Ασφάλειας, πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ. Στις 15.00 τοπική ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι «για να συζητήσουν τα διακυβεύματα της περιφερειακής σταθερότητας στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας συνομίλησε με την γεωργιανή ομόλογό του τηλεφωνικά το Σάββατο και εξέφρασε «την αποφασιστικότητά του για την υποστήριξη των εταίρων, γειτόνων προς ανατολάς» της ΕΕ «απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα πρόκλησης εντάσεων και αποσταθεροποίησης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι πιθανόν να επεκταθεί στη Μολδαβία και την Γεωργία. Από την γαλλική προεδρία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι Ολαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να συμμετάσχουν από το Μέγαρο των Ηλυσίων στην τηλεδιάσκεψη κορυφής.

Εκτός του ουκρανικού, στόχος του δείπνου εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα είναι επίσης η προετοιμασία συνόδου κορυφής που θα οργανωθεί υπό την αιγίδα της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 και 11 Μαρτίου, και θα είναι αφιερωμένη στο «ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων», διευκρινίζεται επίσης στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Καταδικάζει την στάση της Λευκορωσίας η ΕΕ

Επίσης την καταδίκη της συμμετοχής της Λευκορωσίας στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας επανέλαβε η ΕΕ, ενώ εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός της διαγραφής αναφοράς στο μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας.

Σε γραπτή δήλωσή του για το δημοψήφισμα που διοργάνωσε το Μινσκ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε στη Λευκορωσία εκείνους που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Ανέφερε ότι «το καθεστώς της Λευκορωσίας διοργάνωσε συνταγματικό δημοψήφισμα σε ένα πλαίσιο εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βίαιης καταστολής εναντίον όλων των τμημάτων της λευκορωσικής κοινωνίας. Υπάρχουν περισσότεροι από 1070 πολιτικοί κρατούμενοι. Ο χώρος για γνήσιο δημόσιο διάλογο είναι εντελώς κλειστός και υπάρχει ευρεία χρήση σκόπιμης παραπληροφόρησης. Επιπλέον, τεράστιος αριθμός Λευκορώσων πολιτών έχει αναγκαστεί να εξοριστεί».

«Δεν είναι αυτές οι προϋποθέσεις για μια διαδικασία δημοκρατικής συνταγματικής αναθεώρησης. Επιπλέον, έχουμε δει τεράστια νοθεία κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και τίποτα δεν δείχνει βελτιώσεις στο εκλογικό σύστημα» προσέθεσε ο κ. Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, τόνισε ότι «η διαγραφή της αναφοράς στο άρθρο 18 στο μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο. Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε στη Λευκορωσία εκείνους που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

«Η ΕΕ συνεχίζει την ισχυρή υποστήριξή της σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δημοκρατική Λευκορωσία που βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» καταλήγει.

Αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών στη Βαλτική ζητά η Λιθουανία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε πως κάλεσε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή της Βαλτικής προσθέτοντας περισσότερους στρατιώτες και εξοπλισμό. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ναουσέντα είπε πως η αντιαεροπορική άμυνα της Βαλτικής πρέπει να βελτιωθεί και πως η ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων «είναι ζωτικής σημασίας στο υπάρχον πλαίσιο ασφάλειας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής προσθέτοντας στρατεύματα, συστήματα όπλων και στρατιωτικό εξοπλισμό στις υπάρχουσες δυνάμεις του εκεί», είπε ο Ναουσέντα. Εξάλλου, η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία».

«Νέο υλικό έρχεται κάθε μέρα, αλλά έχουμε αρκετό μέχρι τώρα για να καταθέσουμε το αίτημα», δήλωσε η Λιθουανή πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κατά τη περυσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η προσχώρηση δεν είναι δυνατή όσο η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Να προετοιμαστεί η Δύση για μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία

Ο αρχηγός γενικού επιτελείου των τσεχικών ενόπλων δυνάμεων δηλώνει ικανοποιημένος από την ουκρανική αντεπίθεση, επισημαίνει ωστόσο πως η στήριξη στην Ουκρανία θα πρέπει να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση των G7 για μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.