ΓΔ: 2653.53 0.81% Τζίρος: 266.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
hoyer-eib
Φώτο: Shutterstock

Ενισχύει την Ουκρανία με πάνω από 2 δισ. η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανέφερε πως για αρχή θα εκταμιευτούν 700 εκατ. ευρώ ως άμεση στήριξη ρευστότητας ενώ στη συνέχεια θα δοθούν 1,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών και ανακατασκευής.

Έκτακτο πακέτο αλληλεγγύης στις ουκρανικές αρχές, με πρώτο βήμα την εκταμίευση 700 εκατ. ευρώ, ως άμεση στήριξη ρευστότητας, έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανέφερε κατά την παρέμβασή του στη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης, που διεξάγεται στη Μασσαλία, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

«Έχουμε αναπτύξει ένα πακέτο έκτακτης αλληλεγγύης για την Ουκρανία, το οποίο σκοπεύουμε να εγκριθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, επισημαίνοντας πως αυτό θα γίνει σε τρία βήματα.

«Πρώτον, σκοπεύουμε να παράσχουμε άμεση στήριξη ρευστότητας στις ουκρανικές αρχές, εκταμιεύοντας σχεδόν 700 εκατ. ευρώ. Αυτό γίνεται με τον αναπροσανατολισμό των υφιστάμενων πιστωτικών ορίων. Μόλις λάβουμε το οικονομικό "πράσινο φως" που αναμένεται αύριο, μπορούμε να αρχίσουμε να εκταμιεύουμε χωρίς καθυστέρηση και εντός τριών ημερών οι ουκρανικές αρχές θα αρχίσουν να λαμβάνουν αυτά τα κεφάλαια στον τραπεζικό τους λογαριασμό» σημείωσε ο κ. Χόγιερ.

Δεύτερον, «θα επαναπροσδιορίσουμε δεσμεύσεις για έργα υποδομής, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη άμεσων επενδυτικών αναγκών και ανακατασκευής. Αυτό θα καλύψει τις μεταφορές, την ενέργεια, την αστική ανάπτυξη και την ψηφιακή τεχνολογία» συνέχισε ο κ. Βέρνερ, επισημαίνοντας πως αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, μόλις οι ουκρανικές αρχές είναι σε θέση να υπογράψουν συμφωνίες για τροποποιήσεις υφιστάμενων συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο βήμα, εξήγησε ότι η ΕΤΕπ θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση όσων δομών καταστρέψει ο ρωσικός στρατός και στη δημιουργία της νέας κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής υποδομής που απαιτείται. Δεσμεύτηκε δε ότι «η υποστήριξή μας δεν θα σταματήσει εκεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία προειδοποιούν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είναι μακροχρόνιες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά πιο ενεργό ρόλο της Κίνας για τον τερματισμό του πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει στη συνέχιση της συνεργασίας με την Κίνα και αναμένει πως το Πεκίνο θα διαδραματίσει σημαντικό διπλωματικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Πυρκαγιά φλόγες φωτιά
ΔΙΕΘΝΗ

Τραυματισμός και πυρκαγιά σε αποθήκη στη Ρωσία από ουκρανικά drones

Αποθήκη της Wildberries στην περιοχή Ταμπόφ Ρωσίας τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από ουκρανική επίθεση με drones, σύμφωνα με τις αρχές. Ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε, ενώ καταρρίφθηκαν 16 ουκρανικά drones. Η φωτιά κάλυψε 100.000 τ.μ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία και Ουκρανία διαπραγματεύονται εκτεταμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων

Ρωσία και Ουκρανία διαπραγματεύονται νέα, μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, σύμφωνα με τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 2022 έχουν ήδη γίνει χιλιάδες ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικός στρατός έπληξε πέντε πλοία σε ουκρανικά λιμάνια Μαύρης Θάλασσας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πλήγματα σε τρία πλοία με προμήθειες για την Ουκρανία και ένα δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ έπληξε και λιμενικές υποδομές σε Πίβντενιι, Οδησσό και Τσορνομόρσκ. Το Reuters δεν επιβεβαιώνει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.
Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Δύο τραυματίες σε επίθεση ουκρανικού drone στη Ζαπορίζια

Δύο εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια τραυματίστηκαν σε επίθεση ουκρανικού drone κοντά στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τη ρωσική διοίκηση. Δεν διευκρινίστηκαν τυχόν ζημιές στις εγκαταστάσεις.