ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα επηρεάσουν και τη χώρα μας

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης των γερμανικών επιχειρήσεων και τάχθηκε ευθέως κατά της απαγόρευσης εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε σήμερα ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν «σημαντικές» συνέπειες και για τη γερμανική οικονομία, γι’ αυτό και ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Οι συνέπειες των κυρώσεων και του πολέμου είναι «σαφώς προβλέψιμες και εν μέρει ήδη αισθητές», τόνισε ο κ. Χάμπεκ, επισημαίνοντας ότι από «μικρές περικοπές» μπορεί να υπάρξουν τελικά «μεγάλες επιπτώσεις». Σύμφωνα με τον υπουργό, η γερμανική οικονομία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε περίπλοκη κατάσταση, λόγω των δύο χρόνων πανδημίας. Υπήρχε, τώρα, ανέφερε, η ελπίδα ανάκαμψης, από την άνοιξη. Τώρα όμως θα προστεθούν και οι επιπτώσεις του πολέμου, πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι επηρεάζονται μόνο κάποιες αλυσίδες. «Οι επιπτώσεις των κυρώσεων θα είναι ισχυρές σε όλους τους τομείς», είπε χαρακτηριστικά, αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή του "για το γεγονός ότι όλες οι εταιρίες, τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ, υποστηρίζουν πλήρως τις κυρώσεις που αποφασίστηκαν, ακόμη και με σημαντική επιβάρυνση". "Κι αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης", υπογράμμισε, ανακοινώνοντας πρόγραμμα δανεισμού αυτών των εταιριών από την κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW".

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ τάχθηκε πάντως κατά της απαγόρευσης της εισαγωγής ενέργειας από τη Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα έθετε σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη στη Γερμανία, καθώς η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια είναι, «δυστυχώς», μεγάλη και δεν μπορεί να τερματιστεί εντός λίγων μηνών. «Για αυτό και πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή την πιθανότητα προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία», δήλωσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι προσπάθειες περιορισμού αυτής της εξάρτησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει φυσικό αέριο

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο Σολτς καλεί τη Ρωσία να κάνει πίσω στη διένεξη για τα σιτηρά

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πνίγει» την Ευρώπη η Gazprom, εκτίναξη 22% για το φυσικό αέριο

Ξαφνική μείωση των ροών φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό με πρόσχημα τις διεθνείς κυρώσεις οδηγεί την τιμή στα 118 ευρώ/ μεγαβατώρα. Καμία ανησυχία προς το παρόν από Γερμανία για την ενεργειακή επάρκεια.
Zelensky-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζητά ξεκάθαρη στήριξη της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από το Βερολίνο να μην αναζητεί ισορροπία ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα ενώ ανέφερε ότι περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία είναι αποκλεισμένες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κόψει όλες τις επικοινωνίες.