ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Μ. Σχοινάς: Βλέπουμε τη νέα Ευρώπη των πράξεων και όχι της ανάλυσης

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε από τη Βιέννη για την Ευρωπαϊκή Ένωση που γεννήθηκε μέσα από την Ουκρανική κρίση, για την αντιμετώπιση που θα έχουν οι πρόσφυγες αυτού του παράλογου πολέμου και για την Ουκρανία που όπως είπε είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

“Βλέπουμε την Ευρώπη των πράξεων και όχι της ανάλυσης", δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην αντίδραση της ΕΕ στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έκανε λόγο για "μια νέα ΕΕ", η οποία γεννήθηκε μέσα από αυτή την κατάσταση. "Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη με έναν τρόπο που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν, αλλά μόνο ένας μπορούσε να ευχηθεί", παρατήρησε ο κ. Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Βιέννη και δήλωσε τόσο σοκαρισμένος και συντετριμμένος από τα γεγονότα όσο και υπερήφανος για την ενότητα και την αποφασιστικότητα για δράση που επιδεικνύει η Ένωση.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό κύμα που έχει ήδη ξεκινήσει από την Ουκρανία προς την ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής περιέγραψε το σχέδιο για παροχή καθεστώτος προσωρινής προστασίας στους ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, το οποίο θα καλύπτει για 1+1 έτος άδεια παραμονής, αλλά και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και εργασία. Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι οι άνθρωποι που θα ζητήσουν σε αυτή την περίπτωση διεθνή προστασία θα κυμανθούν μεταξύ 1,5 και 3,2 εκατομμυρίων. Η πρόνοια θα αφορά και όσους διέμεναν μόνιμα στην Ουκρανία χωρίς να είναι Ουκρανοί, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους πρέπει να επαναπατριστούν, π.χ. φοιτητές.

Κατανομή προσφύγων

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα κατανεμηθούν οι πρόσφυγες στα κράτη - μέλη, ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν περιλαμβάνει διαδικασία μετεγκατάστασης. "Πρόκειται για οριζόντιο, νομικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά", ανέφερε και εξήγησε ότι όσοι καλύπτονται, θα μπορούν να εγκατασταθούν όπου οι ίδιοι θεωρούν ότι η ζωή τους θα είναι καλύτερη αυτό το διάστημα. Υπενθύμισε δε ότι η Ουκρανία απολάμβανε ήδη καθεστώς απαλλαγής από την ταξιδιωτική θεώρηση για 90 ημέρες.

Είναι ήδη μέλος της οικογένειας η Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε η Ουκρανία δικαιούται απολύτως την προοπτική ένταξης και πρόσθεσε ότι το αίτημά της θα διεκπεραιωθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε στην Ευρώπη ότι η Ουκρανία ήταν η μόνη χώρα, όπου άνθρωποι σκοτώθηκαν επειδή κράδαιναν ευρωπαϊκές σημαίες (…) Ας μην αμφισβητήσει κανείς το δικαίωμα της Ουκρανίας να γίνει μέλος της οικογένειας, διότι είναι ήδη μέλος της οικογένειας", είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με το αν θα μπορούσε να ακολουθηθεί διαδικασία - εξπρές για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους αποφάσεις, αλλά η στιγμή να δώσουμε έμφαση στην αλληλεγγύη προς αυτούς που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, και η στιγμή να φροντίσουμε για την οργάνωση της ευρωπαϊκής ταχείας αντίδρασης. "Η όποια συζήτηση για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης δε θα βοηθήσει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατοχυρώσουμε πολιτικά ότι η Ουκρανία είναι μέλος της οικογένειας και δικαιούται να έχει ανοιχτή αυτή την δυνατότητα", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άργησε η Ε.Ε;

Ο κ. Σχοινάς ερωτήθηκε μεταξύ άλλων αν ήταν τελικά λάθος το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έδρασε νωρίτερα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας, για να απαντήσει ότι "η ερώτηση, αν και φιλοσοφική, είναι θεμιτή, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο". "Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι τώρα μπροστά μας, στο συλλογικό καθήκον να δράσουμε. Δέχομαι ότι υπάρχουν επιχειρήματα σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, αλλά όχι τώρα. Η ιστορία δεν γράφεται από το τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Τώρα έχουμε ένα επίσημο αίτημα, είναι μια επίσημη στιγμή να πει η ΕΕ "ναι". Το 2014 δεν υπήρχε κάτι τέτοιο", τόνισε και εξήγησε ότι η Ουκρανία, μετά το 2014 είχε μια μοναδική σχέση με την ΕΕ, καθώς απολάμβανε πλήρη πρόσβαση στην κοινή αγορά, απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας, μικροοικονομική στήριξη. "Η σχέση που είχαμε ήταν μοναδική, δυστυχώς δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει τον πόλεμο", συμπλήρωσε. Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμη στα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν σε αυτή τη φάση, κάνοντας λόγο για τον κυβερνοπόλεμο που δέχονται καθημερινά ουκρανικοί θεσμοί, με στόχο την αποσταθεροποίηση και την παράλυση της χώρας. "Πολλές φορές αυτές οι επιθέσεις είναι πιο θανατηφόρες από τις βόμβες", επισήμανε και αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στο Κίεβο σε αυτόν τον τομέα, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να πολεμήσει και τα κέντρα παραπληροφόρησης που έχουν ως στόχο να διχάσουν, με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας, συχνά εναντίον ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Μίλησε μάλιστα χαρακτηριστικά για την απόφαση της ΕΕ να αναστείλει τα δικαιώματα εκπομπής του μηχανισμού ΜΜΕ του Κρεμλίνου, των κρατικών ρωσικών ΜΜΕ και των θυγατρικών τους. "Δεν θα είναι πλέον σε θέση να διασπείρουν τα ψέματά τους προκειμένου να δικαιολογήσουν αυτόν τον πόλεμο", είπε ο κ. Σχοινάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Το μίσος δεν έχει θέση στην ΕΕ, το ποτέ ξανά είναι τώρα

O αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, η Ευρώπη έχει δει μια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού σε επίπεδο που θυμίζει μερικές από τις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Σχοινάς: «Καμία έκπτωση στις αξίες μας- Οι γείτονες πρέπει να γίνουν Ευρώπη»

Με αναφορές στις ακολουθούμενες πολιτικές της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ενιαίου ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι το σύνολο των ανθρωποκεντρικών πολιτικών που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.
Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμες οι νέες προτάσεις της ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της Ρωσίας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «αυτή η σημαντική πρωτοβουλία πηγάζει από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να λάβει και νέα πιο σκληρά μέτρα εάν ο Πούτιν που πρέπει να πληρώσει το τίμημα των πράξεών του δεν σταματήσει.