ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γενς Στόλτενμπεργκ ομιλία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ΝΑΤΟ με φόντο το μπλε λογότυπο.

Για χειρότερες μέρες που θα ακολουθήσουν προειδοποιεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το τέλος του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Ρωσία πραγματοποιεί μια βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία. Δεν θα εμπλακούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Με την ρωσική επιθετικότητα να εντείνεται τις τελευταίες ημέρες και τον πρόεδρο Πούτιν να δείχνει αμετακίνητος από τις θέσεις του για πόλεμο μέχρι τέλους στην Ουκρανία, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως οι μέρες που έρχονται μπορεί να είναι χειρότερες για την Ουκρανία επισημαίνοντας ότι στόχος επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων είναι πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες, αλλά και «ανεύθυνοι» βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο.

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες με περισσότερους θανάτους, περισσότερο πόνο και καταστροφή», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κ. Κουλέμπα, ενώ συμμετείχαν με φυσική παρουσία και οι υπουργοί εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «η Ρωσία πραγματοποιεί μια βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία την οποία το ΝΑΤΟ και ολόκληρος ο κόσμος καταδικάζει. Αυτή είναι η χειρότερη στρατιωτική επιθετικότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και το βαθύ σεβασμό τους για το θάρρος του ουκρανικού λαού και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τη νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας, ένα τίμημα που ήδη πληρώνει τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και ενίσχυσαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία βοηθώντας τη να αμυνθεί.

«Αυτός είναι ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία χωρίς όρους και να εμπλακεί σε μια έξυπνη διπλωματία τώρα». Υπογράμμισε τις «μακροχρόνιες επιπτώσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια».

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις δυνάμεις αποτροπής και άμυνάς του, σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, με χιλιάδες πρόσθετα στρατεύματα από τη βόρεια Αμερική στα ανατολικά της Συμμαχίας, με 130 αεροσκάφη και 200 πλοία από το Βορρά ως τη Μεσόγειο, εξήγησε ο Γ.Γ., προειδοποιώντας: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε και την τελευταία σπιθαμή νατοϊκού εδάφους».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και δεν θα εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο, εξηγώντας ότι έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο και με πολύ περισσότερο ανθρώπινο πόνο.

Ερωτηθείς αν το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει ζώνες απαγορευμένων πτήσεων (No flight zones) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προκειμένου να περνά απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλέξει δυνάμεις του, ούτε στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε στον εναέριο χώρο της, διότι αυτό θα προκαλούσε πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με την εμπλοκή περισσότερων χωρών και με πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο.

«Το ΝΑΤΟ δεν αναζητά έναν πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ξεκάθαρα ο Γ.Γ.. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Κρεμλίνο φιλοδοξεί να επαναδημιουργήσει σφαίρα επιρροών και να αρνηθεί το δικαίωμα άλλων χωρών να διαλέγουν το δρόμο τους. Εξάλλου, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζήτησαν την ανάγκη να στηρίξουν χώρες εταίρους που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ κρατά ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας για να αποφευχθεί κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας. «Ο Πούτιν απέτυχε να μας διχάσει. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και δυνατό από ποτέ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί Βαλτικές χώρες, επίπληξη από ΗΠΑ για drones Ουκρανίας

Ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια δήλωσε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει επιθέσεις με drones από τη Λετονία και τις Βαλτικές χώρες, απειλώντας με αντίποινα, ενώ Λετονία και ΗΠΑ απέρριψαν τις κατηγορίες και τις ρωσικές απειλές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΝΑΤΟ κατέρριψε drone στην Εσθονία, ύποπτο για ουκρανικής προέλευσης

Μαχητικό του ΝΑΤΟ κατέρριψε ουκρανικό drone πάνω από την Εσθονία, εν μέσω συχνών παραβιάσεων εναέριου χώρου στην περιοχή. Συναγερμός και στη Λετονία, καθώς αυξάνονται οι επιθέσεις drones κοντά στη Βαλτική και τη Ρωσία.
Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Μας εμπνέει το παράδειγμα των ηρώων του Κόκκινου Στρατού

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις με στήριξη από το ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπνέονται από τη νίκη κατά των ναζί και τον ιστορικό αντιφασιστικό αγώνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία μάχεται όλο το ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν, μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις που στηρίζονται και εξοπλίζονται από το ΝΑΤΟ, συνδέοντας τον σημερινό αγώνα με τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταστροφή 347 ουκρανικών drone τη νύχτα – Ζημιές από drones στη Λετονία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 347 ουκρανικά drones σε μία νύχτα, ενώ η Λετονία ανέφερε πως δύο drones από τη Ρωσία κατέπεσαν στο έδαφός της. Η Ουκρανία κατήγγειλε νέες ρωσικές επιθέσεις παρά την προτεινόμενη εκεχειρία.