ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Δεν αποκλείεται η χρεοκοπία της Ρωσίας, πίσω η παγκόσμια ανάπτυξη

Οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν προκαλέσει συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ενώ θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί. Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

Πριν μερικές ημέρες ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι υπέγραψε επίσημο αίτημα προς ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, για τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Αυτές οι δύο χώρες παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους και έστρεψαν την πολιτική τους προς τον πόλεμο», ανέφερε σε ανακοίνωση του, καθώς εντείνονται οι οικονομικές πιέσεις προς τις δυο χώρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Χθες το ΔΝΤ είχε δηλώσει πως είναι έτοιμο να προστρέξει σε βοήθεια της Ουκρανίας, προειδοποιώντας παράλληλα πως ο συνεχιζόμενος πόλεμος και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Οι ευάλωτες χώρες στην Αφρική θα πληγούν σκληρότερα από τον πόλεμο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για κίνδυνο κοινωνικών ταραχών στην υποσαχάρια Αφρικής εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας καθώς και της αυξημένης πιθανότητας λιμού.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Χρεοκοπία της Ρωσίας θα είχε «περιορισμένες συνέπειες» στον κόσμο

Η Γκ. Γκοπίνατ είπε ότι τα ποσά των πληρωμών που πρέπει να καταβάλει η Μόσχα είναι «σχετικά μικρά σε παγκόσμια κλίμακα». «Αυτό δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.
ΔΙΕΘΝΗ

Κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία προειδοποιούν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είναι μακροχρόνιες.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την ρωσική εισβολή

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών ενώ έχουν υπάρξει πρωτοφανείς κυρώσεις από την Δύση προς τη Μόσχα.