ΓΔ: 1459.42 0.49% Τζίρος: 39.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:42:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

To ΔΝΤ ξεκινά τη δεύτερη αξιολόγηση του ουκρανικού προγράμματος

Το τετραετές πρόγραμμα του ΔΝΤ για το Κίεβο εντάσσεται σε ένα διεθνές πακέτο 115 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς η ουκρανική οικονομία έχει πληγεί από τον πόλεμο

Η αποστολή παρακολούθησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε σήμερα τις διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση του πολυετούς δανειακού προγράμματος 15,6 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Ο Βαχράμ Στεπανιάν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα, ανέφερε σε ανακοίνωση ότι οι συζητήσεις με την ουκρανική κυβέρνηση θα πραγματοποιηθούν με βάση τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές, χρηματοπιστωτικές και διαρθρωτικές πολιτικές. Το τετραετές πρόγραμμα του ΔΝΤ για το Κίεβο εντάσσεται σε ένα διεθνές πακέτο 115 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς η Ουκρανία μάχεται ενάντια στην εισβολή της Ρωσίας.

Η ουκρανική οικονομία έχει πληγεί από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και 19 μήνες και η κυβέρνηση έχει στηριχθεί ιδιαιτέρως στη βοήθεια από τη Δύση για να χρηματοδοτήσει την κάλυψη κοινωνικών και ανθρωπιστικών αναγκών. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι ουκρανικές επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στην νέα πολεμική πραγματικότητα και ότι η οικονομία ανακάμπτει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο φέτος.

«Ύστερα από μείωση κατά 29,1% πέρυσι, φέτος βλέπουμε αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος», δήλωσε η Γιούλια Σβιριντένκο, υπουργός Οικονομίας, σε ανάρτησή της στο Facebook. «Τώρα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η οικονομία έχει προσαρμοστεί σε συνθήκες ‘ανωτέρας βίας’. Προβλέπουμε ότι η θετική τάση θα συνεχιστεί».

Άλλα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 19,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 4% φέτος και έως 5% την επόμενη χρονιά.

Η Ουκρανία έχει ήδη λάβει περίπου 3,6 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γκεοργκίεβα: Η υφήλιος πρέπει να μάθει να ζει με το «αδιανόητο»

Πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και οι πρόσφατο σεισμοί σε Τουρκία και Συρία αποδεικνύουν ότι ένα «αναπάντεχο» γεγονός μπορεί να πλήξει την παγκόσμια οικονομία, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Οι ευάλωτες χώρες στην Αφρική θα πληγούν σκληρότερα από τον πόλεμο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί για κίνδυνο κοινωνικών ταραχών στην υποσαχάρια Αφρικής εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας καθώς και της αυξημένης πιθανότητας λιμού.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Χρεοκοπία της Ρωσίας θα είχε «περιορισμένες συνέπειες» στον κόσμο

Η Γκ. Γκοπίνατ είπε ότι τα ποσά των πληρωμών που πρέπει να καταβάλει η Μόσχα είναι «σχετικά μικρά σε παγκόσμια κλίμακα». «Αυτό δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.
ΔΙΕΘΝΗ

Κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία προειδοποιούν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων οι οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είναι μακροχρόνιες.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από την ρωσική εισβολή

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας και των σιτηρών ενώ έχουν υπάρξει πρωτοφανείς κυρώσεις από την Δύση προς τη Μόσχα.