ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Enosi, EU, European Union
Φωτο: Shutterstock

E.E.: Θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα στην Ουκρανία

Άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δεσμεύονται ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Λένε «όχι» σε ειδική διαδικασία γρήγορης ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία καλούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Με το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής στις Βερσαλίες, πάντως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε «όχι» στο αίτημα της Ουκρανίας για μια γρήγορη διαδικασία εισόδου στην Ε.Ε., ενώ κάνουν λόγο για ενίσχυση των δεσμών και της εταιρικής σχέσης, τονίζοντας ότι η χώρα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ειδικότερα, στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, οι ηγέτες αναφέρουν:

1. Πριν από δύο εβδομάδες η Ρωσία έφερε τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό. Η Ρωσία και η συνεργός της, Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης στοχοποίησης αμάχων και πολιτικών υποδομών. Από την άποψη αυτή, χαιρετίζουμε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να κινήσει έρευνα. Ζητούμε να διασφαλιστεί αμέσως η ασφάλεια και η προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

2. Συγχαίρουμε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του να υπερασπιστεί τη χώρα του και τις κοινές μας αξίες ελευθερίας και δημοκρατίας. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη. Δεσμευόμαστε να παράσχουμε υποστήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση. Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε ακόμη περαιτέρω την πίεσή μας προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχουμε εγκρίνει σημαντικές κυρώσεις και παραμένουμε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα με περαιτέρω κυρώσεις.

3. Αμέτρητοι άνθρωποι φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσφέρουμε προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Συγχαίρουμε τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία, για την τεράστια αλληλεγγύη τους στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων πολέμου. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν. Ζητούμε να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω της ταχείας έγκρισης της πρότασης σχετικά με τη δράση της Συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU. Καλούμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισθέντες στην Ουκρανία και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των αμάχων που θέλουν να φύγουν.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη συμφωνία σύνδεσης. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ασκώντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει τη μοίρα της, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέβαλε την αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο ενήργησε ταχέως και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της επί της αιτήσεως αυτής σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση για να στηρίξουμε την Ουκρανία στην επιδίωξη της ευρωπαϊκής της πορείας. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

5. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τις γνώμες της σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
Xrysos, Gold
ΔΙΕΘΝΗ

Σκέψεις στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων και στον χρυσό της Ρωσίας

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.
Karl-Nehamer- Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Καγκελάριος Νεχάμερ: Eνδιάμεσο στάδιο πριν την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ο Νεχάμερ είπε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός νέου τύπου πολιτικής ευρωπαϊκής κοινότητας χωρών που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάγκη για μια ισχυρότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ.