ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μαχητές από τη Μ. Ανατολή στην Ουκρανία θέλει να στείλει ο Βλ. Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος λέει ότι έτσι απαντάει στη Δύση που στέλνει μισθοφόρους στο πλευρό των Ουκρανών και προτείνει να μοιράζονται τα όπλα των δυτικών που πέφτουν στα χέρια του ρωσικού στρατού στο Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Ακόμη και την αποστολή μαχητών από τη Μέση Ανατολή στην Ουκρανία εξετάζει η Ρωσία για να ενισχύσει τις δυνάμεις της. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία, με τον ισχυρισμό ότι αυτό γίνεται σε απάντηση στη δρομολογούμενη, σύμφωνα με τον ίδιο, αποστολή «μισθοφόρων» από τη Δύση.

«Αν βλέπετε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε εκεί εθελοντικά και το κάνουν όχι για τα χρήματα, αλλά για να βοηθήσουν αυτούς που ζουν στο Ντονμπάς (στην ανατολική Ουκρανία), τότε θα πρέπει να τους δώσουμε αυτό που θέλουν και να τους βοηθήσουμε να πάνε στη ζώνη μάχης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική πρόταση του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι «οι δυτικοί ανάδοχοι του ουκρανικού καθεστώτος δεν κρύβονται καν» και συγκεντρώνουν ανοιχτά «μισθοφόρους από όλον τον κόσμο για να τους στείλουν στην Ουκρανία».

Η Ρωσία κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι προσφεύγει σε μισθοφόρους, όπως η ομάδα Wagner, και ότι τους αναπτύσσει σε πεδία συγκρούσεων.

Επίσης κατηγορείται κυρίως ότι σχημάτισε με αυτόν τον τρόπο το 2014 την ένοπλη εξέγερση φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν μαζί με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης σήμερα ότι εγκρίνει την παράδοση κατασχεμένων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές μαχητές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού πρότεινε την παράδοση αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως τα Javelin και Stinger, που κατασχέθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, σε μαχητές στις αυτονομιστικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Πούτιν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, σημείωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα αυτή.

«Όσον αφορά την παράδοση όπλων, ιδιαίτερα δυτικής κατασκευής, που έπεσαν στα χέρια του ρωσικού στρατού, βεβαίως υποστηρίζω την πιθανότητα να δοθούν αυτά στις στρατιωτικές μονάδες των λαϊκών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Πούτιν. «Σας παρακαλώ κάντε το», είπε στον Σοϊγκού.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αμέσως μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν των αυτονομιστικών περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων, σε μια ενέργεια που καταδικάστηκε διεθνώς ως παράνομη.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η "ειδική στρατιωτική επιχείρησή" της στην Ουκρανία ήταν μια αναγκαστική απάντηση στην, όπως τη χαρακτηρίζει, γενοκτονία από την Ουκρανία κατά των ρωσόφωνων στο ανατολικό τμήμα της χώρας --ένα πρόσχημα που απέρριψε το Κίεβο και η Δύση ως αβάσιμη πολεμική προπαγάνδα.

Ο Σοϊγκού σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να ενισχύσει τα δυτικά του σύνορα, έπειτα από την, σύμφωνα με τον ίδιο, αύξηση των δυτικών στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος του ζήτησε να του προτείνει στρατιωτικές αναδιατάξεις στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, σε απάντηση σε αυτές του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

«Όσον αφορά την ενίσχυση των δυτικών μας συνόρων λόγω των ενεργειών που υιοθετήθηκαν από τις χώρες του ΝΑΤΟ (...) αυτό απαιτείται να μελετηθεί, σας ζητώ να μου ετοιμάσετε μια έκθεση», είπε στον Σοϊγκού, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας.

Οι χώρες μέλη του NATO έχουν αναπτύξει χιλιάδες μέλη των δυνάμεών τους στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη σε αντίδραση στη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγά τους, την ώρα που η Ρωσία ζητούσε αντιθέτως απόσυρση της Συμμαχίας.

Μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, η Πολωνία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής συνορεύουν με τη Ρωσία. Η Ουκρανία συνορεύει επίσης με άλλες, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Μια από τις αιτιολογίες της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία ήταν ο φόβος να δει τη γειτονική της χώρα να εντάσσεται στο NATO, οι διαδοχικές διευρύνσεις του οποίου θεωρούνται από τη Μόσχα υπαρξιακή απειλή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ: Έχει τελειώσει η κυριαρχία τους

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως ζουν στο παρελθόν και με αυταπάτες και στρέφει τα βέλη του προς την Ευρώπη αναφέροντας πώς έχει χάσει τη κυριαρχία της ενώ επισημαίνει ότι οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρώσος πρώην πρωθυπουργός λέει πως δεν αναγνωρίζει πλέον τον Πούτιν

Ο 64χρονος πρώην πρωθυπουργός του κ. Πούτιν, ο οποίος είχε καταβάλει προσπάθειες για την προσέγγιση μεταξύ της Μόσχας και Δυτικών κρατών, τόνισε πως δεν πίστευε, όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι, ότι θα ξεσπούσε πόλεμος.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκατό ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται

Οι ρωσικές δυνάμεις κυρίευσαν κάπου 3.260 κοινότητες, πολλές από τις οποίες κατόπιν απελευθερώθηκαν. Ο ουκρανικός στρατός είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την πτώση της Σεβεροντονιέτσκ, είπε ο Β. Ζελένσκι.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν απειλεί ότι θα απαντήσει σε όποια χώρα παρέμβει στην Ουκρανία

Αν και τα στοιχεία μέσα από το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας δείχνουν ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας έχουν άμεση επίπτωση το ΑΕΠ της χώρας ο Ρώσος πρόεδρος επιμένει ότι η οικονομία αντέχει και μοιράζει απειλές.
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη, κατά τον Πούτιν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κίεβο πρέπει «να αναλάβει την ευθύνη» για τους ανθρώπους που έχουν τρυπώσει στο εργοστάσιο χάλυβα του Αζοφστάλ.