ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
oukrania-polemos
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία

Σε ρωσικό κλοιό με συνεχείς βομβαρδισμούς αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, με τις σειρήνες να ηχούν, εκ νέου, στο Κίεβο, καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιχειρήσεις της.

Εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, επλήγη από ρουκέτες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πόλη Kyiv Independent. Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Πρζεμίσλ.

Στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή. «Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το Ukrinform επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram, η οποία συνοδεύεται από σχετικές εικόνες. «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν. Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων. Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.

Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ανακοινώθηκε σήμερα από την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ. «Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον μιας στρατιωτικής μονάδας στην εγκατάσταση, δήλωσε ο Αντόν Μιρόνοβιτς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Χερσαίων Δυνάμεων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα, δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά αποσαφηνίζονται πληροφορίες για τους τραυματίες», πρόσθεσε ο Μιρόνονοβιτς.

Η εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.

Εξάλλου ο δήμαρχος μιας άλλης πόλης στη δυτική Ουκρανία, της Ιβάνο-Φρανκίβσκ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων νότια του Λβιβ, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν σήμερα να πλήττουν το αεροδρόμιό της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι του Οδησσού
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Χτυπήσαμε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα σε φορτηγό πλοίο με φερόμενο στρατιωτικό φορτίο στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Η ταυτότητα του πλοίου δεν αποκαλύφθηκε και ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με Ρωσία για Μαύρη Θάλασσα

Ο Ζελένσκι προανήγγειλε διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας. Τρία ή τέσσερα πλοία κινούνται καθημερινά από το λιμάνι της Οδησσού.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κάλυψη 27 δισ. ευρώ για άμυνα ζητά από συμμάχους η Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν αντιαεροπορικά συστήματα πριν τον χειμώνα και να συμβάλουν στην κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 27 δισ. ευρώ για την άμυνα, υπενθυμίζοντας τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγμα σε ρωσικό στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε τη νύχτα ρωσικό στρατιωτικό εργοστάσιο στην περιοχή Ροστόφ, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο. Το εργοστάσιο παρήγαγε πυρομαχικά και συστήματα πυραύλων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ειρήνη, δεν θα παραδοθούμε στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία επιδιώκει ειρήνη, αλλά δε θα υποχωρήσει στη Ρωσία με κάθε κόστος. Ηγέτες, όπως οι Μπέρναμ και Κόστα, βρέθηκαν στο Κίεβο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, με τη Βρετανία να στηρίζει την αμυντική παραγωγή της Ουκρανίας.