ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ukrain-Mariupole
Φωτο: Shutterstock

Διαψεύδει και το Κρεμλίνο τις προσδοκίες για συμφωνία ειρήνευσης

Διασώθηκαν πολλοί από τους αμάχους που βομβάρδισαν οι Ρώσοι σε θέατρο της Μαριούπολης. Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Χερσώνα.

«Προσγειώνει» το Κρεμλίνο τις προσδοκίες που δημιούργησε χθεσινό δημοσίευμα των FT για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουκρανία. Στη Μαριούπολη, μεγάλος αριθμός αμάχων επέζησαν από τον ρωσικό βομβαρδισμό θεάτρου, ενώ υπάρχουν αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς τη νύχτα στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα των FT για μια συμφωνία 15 σημείων που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι είναι εσφαλμένες οι αναφορές για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν βιάζεται». Υπενθυμίζεται ότι και το Κίεβο είχε διαψεύσει το δημοσίευμα χθες, σημειώνοντας ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα σοβαρά ζητήματα.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζονται μέσω βιντεοσύνδεσης, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο πλευρές συζητούν στρατιωτικά, πολιτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα.

Σε μια εξέλιξη που έχει προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως, το πολεμικό καταφύγιο στο υπόγειο ενός θεάτρου της πολιορκημένης Μαριούπολης άντεξε έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα και πιστεύεται ότι υπάρχουν επιζώντες παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του, όπως είπε σήμερα ένας αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Ένα ουκρανός βουλευτής μάλιστα, ο Σερχί Ταρούτα, έγραψε στο Facebook: «Επειτα από μια φρικτή νύχτα αβεβαιότητας, το πρωινό της 22ης ημέρας πολέμου επιτέλους ευχάριστα νέα από την Μαριούπολη! Το καταφύγιο άντεξε. Ανθρωποι βγαίνουν ζωντανοί έξω!». Δεν είναι σαφές προς το παρόν πόσοι από τους 1.200 αμάχους που βρίσκονταν στο καταφύγιο έχουν σωθεί.

«Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο.  Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις. Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ χθες στο περιοδικό Forbes Ukraine. Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. «Ούτε μισό κτίριο έχει παραμείνει άθικτο», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σπίτια επλήγησαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ζημιές στο ρωσικό τερματικό CPC από ουκρανικά drones, επιβεβαιώνει το Κίεβο

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίθεση ουκρανικών drones στον τερματικό σταθμό CPC στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας ζημιές σε σημαντικές πετρελαϊκές υποδομές. Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε πλήγμα σε εγκαταστάσεις στο Νοβοροσίσκ.
λιμάνι πετρελαίου εγκαταστάσεις
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Φωτιά σε σταθμό πετρελαίου στο Νοβοροσίσκ από ουκρανικά drone

Φωτιά ξέσπασε στο τερματικό πετρελαίου Τσεσκάρις στο Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα μετά από επίθεση ουκρανικών drones, πλήττοντας τις προβλήτες του σταθμού και προκαλώντας ανησυχία για τα ρωσικά ενεργειακά έσοδα.
Πόλεμος Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο στρατός ανέκτησε εδάφη από τη Ρωσία σε ανατολή και νοτιοανατολή

Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία ανέκτησε 480 τ.χλμ. και 12 οικισμούς σε Ντνιπροπετρόφσκ και Ζαπορίζια από τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ η Ρωσία συνεχίζει την εαρινή επίθεση.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λουχάνσκ: 41 ανθρακωρύχοι εγκλωβίστηκαν μετά από επίθεση σε ορυχείο

Ουκρανικό πλήγμα σε ανθρακωρυχείο στο Λουχάνσκ, υπό ρωσικό έλεγχο, προκάλεσε ζημιά σε υποσταθμό και παγίδευσε 41 ανθρακωρύχους. Οι αρχές εργάζονται για τη διάσωση και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.