ΓΔ: 825.25 -1.15% Τζίρος: 20.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:40:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΟΟΣΑ: Πολεμικό σοκ στη διεθνή οικονομία με κάμψη της ανάπτυξης κατά 1%

Ο Οργανισμός συνιστά στις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά να είναι στοχευμένα και με περιορισμένη διάρκεια.

Για επερχόμενο σοκ στην παγκόσμια οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να συρρικνώσει περισσότερο από 1% την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο ΟΟΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στοχευμένες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Οι καλά στοχευμένες αυξήσεις στις κυβερνητικές δαπάνες από τις χώρες του ΟΟΣΑ, της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ, θα μπορούσαν να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου περίπου κατά το ήμισυ χωρίς να αυξήσουν σημαντικά τον πληθωρισμό, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Με την Ευρώπη να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να ανέλθει έως και σε 1,4%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι περίπου 0,9%, εκτίμησε ο ΟΟΣΑ σε ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν μόνο το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας και βασικών εμπορευμάντων ως σημαντικοί παραγωγοί πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε όλα, από καταλύτες για αυτοκίνητα έως λιπάσματα.

Καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των βασικών προϊόντων ασκούν νέες πιέσεις στον ήδη αυξανόμενο πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, αν και θα απαιτηθεί βραδύτερος ρυθμός σε χώρες όπου οι οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι χειρότερες. Ο ΟΟΣΑ πρόσθεσε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να παρέμβουν όπως απαιτείται για να διατηρήσουν τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περίπτωση που προκύψει σημαντική πίεση. Ενόψει της αύξησης του κόστους ενέργειας και τροφίμων, πολλές κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις, με ορισμένες να εισάγουν επίσης ελέγχους τιμών ή μείωση φόρων.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές ώστε να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και στοχευμένα, και ανέφερε ότι κάποιοι θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των πρόσθετων δαπανών φορολογώντας απροσδόκητα κέρδη (όπως αυτά που έχουν στην παρούσα φάση οι ενεργειακές εταιρείες).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών το Κίεβο και η περιοχή Λουγκάνσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν την πρόσβαση στην πόλη Λισιτσάνσκ, ενώ πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν και πάλι το Κίεβο έπειτα από τρεις εβδομάδες. Την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού αποφάσισαν οι ηγέτες της G7.
ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Πυραύλους εξαπέλυσαν οι Ρώσοι σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας

Οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρνουν να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Σλοβιάνσκ - Κραματόρσκ - Κοστιαντίνιφκα παρά τις επιθέσεις από βορρά και νότο, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο πόλεμος συμπληρώνει 4 μήνες, νέα βοήθεια 450 εκ. δολ. από ΗΠΑ

Τέσσερις μήνες κλείνει σήμερα ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία και συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ρώσων επικεντρωμένες στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ.
Zelensky-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι παραδέχεται ότι η κατάσταση στο Λουχάνσκ είναι πολύ δύσκολη

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Λιθουανία την Τρίτη ότι θα αντιμετωπίσει μέτρα με «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» επειδή εμπόδισε ορισμένες σιδηροδρομικές μεταφορές προς τον θύλακα Καλίνινγκραντ της Μόσχας στη Βαλτική Θάλασσα,