ΓΔ: 822.15 -0.21% Τζίρος: 66.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Πόρτα» από τις τουρκικές τράπεζες στους Ρώσους πελάτες, φοβούνται κυρώσεις

Οι ιδιωτικές τράπεζες αρνούνται τα αιτήματα ορισμένων πελατών τους, ενώ σε άλλους εφαρμόζουν επιπλέον ρυθμίσεις συμβατότητας για να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν διεθνείς και εσωτερικούς νόμους.

Στην Τουρκία, οι νεοαφιχθέντες Ρώσοι πασχίζουν να κάνουν καταθέσεις και μεταφορές χρημάτων μέσω των τουρκικών τραπεζών, οι οποίες έχουν υιοθετήσει προσεκτική και επιφυλακτική στάση εκ του φόβου παραβίασης των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Οι ιδιωτικές τράπεζες ειδικότερα αρνούνται τα αιτήματα ορισμένων πελατών τους, ενώ σε άλλους εφαρμόζουν επιπλέον ρυθμίσεις συμβατότητας για να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν διεθνείς και εσωτερικούς νόμους, δήλωσαν τραπεζικές πηγές και τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Η στάση αυτή αποθαρρύνει ορισμένους Ρώσους που έφθασαν στην Τουρκία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, πολλοί με μεγάλα ποσά στην τσέπη. Πολλοί Ρώσοι έχουν φύγει από την Ρωσία είτε διότι αντιτίθενται στον πόλεμο ή για να αποφύγουν τα νέα περιοριστικά μέτρα στην χώρα τους και έχουν κατευθυνθεί προς χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου.

Ρώσοι στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικές τραπεζικές υπηρεσίες, εν μέρει λόγω της διακοπής των υπηρεσιών της Visa και της Mastercard στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων κατά του καθεστώτος Πούτιν.

«Κατάφερα να φέρω δολάρια από την Μόσχα και να τα ανταλλάξω εδώ. Αλλά δεν έχω ακόμη κάρτα», δήλωσε ο Φίλιπ Τσεχούνοφ, Ρώσος που έφθασε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη.

Αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους για να πληρώσουν υπηρεσίες όπως η διαμονή, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, δεδομένου ότι η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με την Μόσχα και αντιτίθεται στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι νατοϊκοί της σύμμαχοι.

Αλλά, αν και πρακτικά δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες από άλλους αλλοδαπούς, οι συναλλαγές με τις τράπεζες αποδείχθηκαν δύσκολες.

«Ειδικά οι ιδιωτικές τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές απέναντι σε νέες ρωσικές καταθέσεις και φοβούνται τις κυρώσεις», δήλωσε υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή που δεν κατονομάζεται προσθέτοντας ότι ο κανόνας επαλήθευσης της ταυτότητας του πελάτη που εφαρμόζεται στον τραπεζικό τομέα είναι καθοριστικής σημασίας.

«Το πρόβλημα δεν είναι το άνοιγμα λογαριασμού, αλλά μάλλον ο τρόπος εισροής των χρημάτων και τι θα συμβεί αν εφαρμοσθούν κυρώσεις. Οι τράπεζες είναι προσεκτικές ως προς τους νέους λογαριασμούς», είπε.

Η Ρυθμιστική και Εποπτική Αρχή των Τραπεζών απάντησε στο Reuters ότι οι αρχές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρακολουθούν στενά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. «Αλλά η υπηρεσία μας δεν έχει οδηγίες για τον περιορισμό πολιτών από οποιαδήποτε χώρα που δεν αποτελεί αντικείμενο κυρώσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οικονομικό παράδεισο στα τουρκικά ακίνητα αναζητούν οι Ρώσοι ολιγάρχες

Οι Ρώσοι αντιστοιχούν σε πάνω από το 25% των πωλήσεων τουρκικών ακινήτων σε ξένους. Οι πλούσιοι Ρώσοι επενδύουν σε ακίνητα σε Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζητώντας έναν οικονομικό παράδεισο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει την μεταφορά των τραυματιών από το Azovstal

Την προθυμία της Τουρκίας να μεταφέρει τους τραυματισμένους μαχητές του Azovstal σε ασφαλέστερη τοποθεσία, εξέφρασε ο Ιμπραΐμ Καλίν, σήμερα. Δήλωσε πάντως ότι η Μόσχα ακόμα δεν έχει συναινέσει.