ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Ο Ζελένσκι επιμένει σε συνάντηση με τον Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος»

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει πως μόνο μέσα από μία τέτοια συνάντηση θα γίνουν κατανοητοί οι στόχοι της Μόσχας. Την ίδια ώρα η αντικατασκοπεία ανακοινώνει πως απέτρεψε άλλη μία απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης», «οποιασδήποτε μορφής», με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν «για να σταματήσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποσπάσματα τηλεοπτικής συνέντευξης που μεταδίδει το Interfax. «Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως για τι είναι έτοιμοι (οι Ρώσοι) προκειμένου να σταματήσουν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατόν σε μια τέτοια συνάντηση να αποφασιστεί το μέλλον των εδαφών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος τόνισε πρόσφατα ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα σταματήσει ο πόλεμος», έχει επανειλημμένως ζητήσει μια συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν, αλλά η σημερινή έκκλησή του ήταν ιδιαίτερα επίμονη, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά στον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Κι άλλη απόπειρα δολοφονίας

Η ουκρανική αντικατασκοπεία ενημέρωσε πως απέτρεψε πιθανή απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN, επικαλούμενο την ουκρανική αντικατασκοπεία, μετέδωσε πως ομάδα ρώσων σαμποτέρ, υπό τη διοίκηση πράκτορα της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, συνελήφθη στα σύνορα της Ουκρανίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ομάδα, που αριθμούσε περίπου 25 μέλη, φέρεται να είχε αποστολή να εκτελέσει επιχειρήσεις δολιοφθοράς στη συνοικία όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πάντα σύμφωνα με την ουκρανική αντικατασκοπεία, η ομάδα σχεδίαζε να μεταμφιεστεί, φορώντας στολές του ουκρανικού στρατού, για να μπει στην πρωτεύουσα.

Το Κίεβο έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι ομάδες της ρωσικής κατασκοπείας έχουν προσπαθήσει να φθάσουν στο Κίεβο και να εξοντώσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ελβετία επεκτείνει κυρώσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία όπως η ΕΕ

Η Ελβετία διευρύνει τις κυρώσεις της κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας, υιοθετώντας μέτρα της ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Από 22 Μαΐου, 115 επιπλέον πρόσωπα θα υπόκεινται σε δεσμεύσεις και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 40 τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε λύκειο στο Λουχάνσκ

Τουλάχιστον 4 νεκροί και 40 τραυματίες από επίθεση ουκρανικών drone σε λύκειο στο Λουχάνσκ υπό ρωσική κατοχή. Στον κοιτώνα βρίσκονταν 86 μαθητές 14-18 ετών. Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για την ταυτότητα των θυμάτων.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την Ουκρανία υπό ΗΠΑ φτάνουν σε αδιέξοδο

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Άντριι Σιμπίχα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπό τις ΗΠΑ εξαντλούνται και η ευρωπαϊκή συμμετοχή μπορεί να δώσει νέα ώθηση, ενώ η Ουκρανία ζητά και συνάντηση ηγετών.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΔΙΕΘΝΗ

UNHCR: Χάθηκε ανθρωπιστική βοήθεια 1 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε αποθήκη της στο Ντνίπρο, προκαλώντας απώλειες υλικού αξίας 1 εκατ. δολαρίων για πρόσφυγες. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια χάθηκε για τους εκτοπισμένους.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 35 παιδιά τραυματίες από ουκρανική επίθεση στο Λουχάνσκ

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 4 νεκροί και 35 παιδιά τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση με drone σε κοιτώνα στο ρωσοκρατούμενο Λουχάνσκ. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για «τερατώδες έγκλημα».