ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
biden, USA
Φωτο: Shutterstock

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα ανακοινώσουν αύριο οι ΗΠΑ

Καθ' οδόν για τις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ. ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν αύριο ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος Ρώσων πολιτικών και ολιγαρχών, ανακοίνωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βρίσκεται καθ’ οδόν για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, της G7 και της ΕΕ, ο Σάλιβαν είπε επίσης ότι οι ηγέτες της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών) αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εφαρμόσουν μια «πρωτοβουλία» για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί.

Την Παρασκευή, ΗΠΑ και ΕΕ θα συζητήσουν τα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης. Η Ουάσινγκτον αναζητά τρόπους για να αυξήσει τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη κατά τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Σάλιβαν. Πρόσθεσε ότι ο περιορισμός της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο υπήρξε αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ θα πουν περισσότερα για το θέμα την Παρασκευή, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αύριο Πέμπτη ο Μπάιντεν θα παραστεί στην έκτακτη σύνοδο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπου θα «επαναλάβει την άκαμπτη δέσμευση» των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Όσο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει επίσης στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα συναντηθεί με τους ηγέτες της G7.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού προέδρου θα ξεκινήσει με τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Στη σύνοδο της Συμμαχίας θα συζητηθεί η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της αλλά και το πώς θα διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να συνεχίσει να αμύνεται.

Πριν από την έναρξη της συνόδου της ΕΕ ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα των προσφύγων.

Ο Σάλιβαν είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μιλήσουν.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει στους δημοσιογράφους αφού ολοκληρωθούν οι συναντήσεις που θα έχει στην Ευρώπη.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ιράν, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας (JPCOA) με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ. Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα όσον αφορά αυτήν τη συμφωνία και είναι άγνωστο αν θα επιλυθούν, πρόσθεσε. Δήλωσε όμως αισιόδοξος ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν δεν θα δημιουργήσει «οικονομικές ευκαιρίες» για τη Ρωσία.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ και Κούβας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν καταδικάζει ως απαράδεκτο το εμπάργκο ΗΠΑ κατά της Κούβας

Ο Πούτιν καταδίκασε το εμπάργκο ΗΠΑ κατά της Κούβας ως «απαράδεκτο» στη συνάντησή του με τον Κουβανό ΥΠΕΞ, ενώ η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει πετρέλαιο στην Αβάνα ως ανθρωπιστική βοήθεια λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη, Ουκρανοί και Ρώσοι συνεχίζουν σήμερα, με αμερικανική μεσολάβηση, τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στον τετραετή πόλεμο, ενώ οι συνομιλίες ήταν χθες ιδιαίτερα τεταμένες και παρουσία ευρωπαίων συμβούλων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ διακρίνει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ουσιώδη» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκονται αντιπρόσωποι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία για νέο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας-ΗΠΑ, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές. Προγραμματίζονται συναντήσεις στο περιθώριο των συνομιλιών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έναρξη τριμερών διαπραγματεύσεων Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ στη Γενεύη

Ξεκίνησαν σήμερα στη Γενεύη οι τριμερείς συνομιλίες Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων, με στόχο τον τερματισμό του τετραετούς πολέμου στην Ουκρανία.