ΓΔ: 2146.38 1.21% Τζίρος: 60.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:00:42
Φωτο: Shutterstock

«Πολύ δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, κρίνει το Κίεβο

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας σε ένα δελτίο τύπου, απορρίπτοντας κάθε «συναίνεση» με τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Ο ίδιος απέρριψε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων κλειδιών.

«Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», έγραψε ο Κουλέμπα σε μια ανάρτηση στο Facebook.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε σήμερα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι.

«Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ για αποδείξεις επίθεσης στην οικία Πούτιν

Η Ρωσία υποστηρίζει πως ανέκτησε και απέκτησε αποδείξεις από ουκρανικό drone που δείχνουν ως στόχο κατοικία του Πούτιν. Τα στοιχεία θα σταλούν στις ΗΠΑ, ενώ Ουκρανία και Δύση αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας.
Άγαλμα Ανεξαρτησίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει το Κίεβο ρωσική επίθεση με drone σε υποδομές την Πρωτοχρονιά

Ρωσική επίθεση με drone προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο για θανατηφόρα επίθεση σε ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Καταδίκη ρωσικής επίθεσης με ντρόουν σε υποδομές τη Πρωτοχρονιά

Η Ρωσία εξαπέλυσε πάνω από 200 επιθέσεις με ντρόουν σε επτά ουκρανικές περιφέρειες καταστρέφοντας ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για πολύνεκρη επίθεση σε ρωσοκρατούμενες περιοχές την Πρωτοχρονιά.
Στρατιωτικό drone δειλινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό πλήγμα με drone στη Χερσώνα: 24 νεκροί, λέει Ρώσος αξιωματούχος

Τουλάχιστον 24 νεκροί, ανάμεσά τους και ένα παιδί, από ουκρανική επίθεση με drone στη Χερσώνα ανήμερα Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Ρωσία κυβερνήτη. Το περιστατικό έγινε στο χωριό Χόρλι κοντά στην Κριμαία.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν 5 ουκρανικά drones καθ' οδόν προς τη Μόσχα

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 5 ουκρανικά drones κοντά στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σ. Σαμπιάνιν. Δεν υπήρξαν θύματα, ενώ επιβλήθηκαν προσωρινοί περιορισμοί σε αεροδρόμια της πρωτεύουσας και της κεντρικής Ρωσίας.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η ειρηνευτική συμφωνία Ουκρανίας-Ρωσίας έχει ολοκληρωθεί κατά 90%

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία είναι έτοιμη κατά 90%, με το υπόλοιπο 10% να κρίνει την τύχη Ουκρανίας και Ευρώπης. Τόνισε πως δεν θα δεχτεί συμφωνία χωρίς ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για αποτροπή νέας εισβολής.