ΓΔ: 790.5 -1.87% Τζίρος: 37.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Qatar-LNG
Shutterstock

Ο Ζελένσκι καλεί το Κατάρ για αύξηση της παραγωγής ενέργειας

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε επίσης πως καμία χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη απέναντι σε σοκ από διαταράξεις στον εφοδιασμό τροφίμων που συμβαίνουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της σε πετρέλαιο και αέριο προκειμένου να «εκβιάζει» άλλες χώρες.

Απευθυνόμενος στη διεθνή διάσκεψη Doha Forum βέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι είπε πως χώρες όπως το Κατάρ μπορούν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της Ευρώπης.

«Μπορούν να κάνουν πολλά για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη δική σας προσπάθεια. Σας ζητώ να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας έτσι ώστε όλοι στη Ρωσία να καταλάβουν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάζει τον κόσμο», είπε, σύμφωνα με μεταφρασμένα σχόλιά του.

Η εισβολή εδώ και έναν μήνα στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου στην Ευρώπη, έχει εντείνει τις ανησυχίες για διαταραχή του ενεργειακού εφοδιασμού και έχει κάνει πιο ευκρινή την εξάρτηση χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως καμία χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη απέναντι σε σοκ από διαταράξεις στον εφοδιασμό τροφίμων που συμβαίνουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του. Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο.

«Οι διεθνείς αγορές δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τις επιπτώσεις της πανδημίας, τις τιμές σοκ των τροφίμων. Κανείς δεν είναι εξασφαλισμένος απέναντι σε αυτά τα σοκ και δεν μπορείτε να εξασφαλιστείτε αν υπάρχει μια φυσική σπανιότητα τροφίμων», είπε.

«Τα ρωσικά στρατεύματα καλύπτουν χωράφια στην Ουκρανία για μίλια, εκμεταλλεύονται αγροτικό εξοπλισμό», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Β. Ζελένσκι: Να επιβληθούν όλες οι κυρώσεις στη Ρωσία χωρίς εξαιρέσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε πως η συνεχής πίεση προς τη Ρωσία μπορεί να την αναγκάσει να αναζητήσει ειρηνική λύση, ενώ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο επίκεντρο διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την Ουκρανία, το οποίο πρόκειται να φτάσει τα 100 δισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Το Ταμείο-Πύλη της ΕΕ για την Ουκρανία που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιδιωχθεί αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Oυκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν το Λισιτσάνσκ ενώ έπληξαν στόχους στο Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι έπληξε στρατιωτικές υποδομές στο Χάρκοβο που βρίσκεται στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπως επίσης και μία βάση που χρησιμοποιούσαν ξένοι μαχητές στα περίχωρα του Μικολάιφ που βρίσκεται στα νότια της χώρας.