ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κτίριο Ράιχσταγκ Βερολίνου
Το ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ, έδρα της Bundestag, με γερμανικές σημαίες στο Βερολίνο.

Σταδιακό, de facto εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, από τη Γερμανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά «δραματικά σαφές» το πόσο αναγκαία είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

«Πλήρη εθνική απομάκρυνση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση» προανήγγειλε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και έκανε λόγο για «σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε από την πλευρά του ότι «θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι η ενεργειακή πολιτική ήταν πάντα και πολιτική ασφάλειας».

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα την Ενεργειακή Μετάβαση, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά «δραματικά σαφές» το πόσο αναγκαία είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. «Η πολιτική για το κλίμα είναι το γεωπολιτικό καθήκον της εποχής μας και θα μετατοπίσει τη διεθνή δομή εξουσίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να στραφεί πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακροπρόθεσμα στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό ωστόσο, διευκρίνισε, δεν μπορεί να το κάνει μια χώρα μόνη της, αλλά μαζί με τους εταίρους της. Απαιτείται για αυτό, τόνισε, μια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και για την επέκταση της στρατηγικής κυριαρχίας της ΕΕ. «Ο στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος», είπε η κυρία Μπέρμποκ, παραδέχτηκε πάντως ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα εξακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα να εισάγονται, «αλλά από άλλες χώρες».

Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της Γερμανίας για το κλίμα τις προηγούμενες δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή πολιτική «δεν είναι ποτέ μόνο οικονομικό θέμα, αλλά πάντα και πολιτικό θέμα και θέμα ασφάλειας». Εκ των υστέρων, δήλωσε, «δεν μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς μπορούσε κάποιος να είναι τόσο τυφλός ώστε να παραβλέπει αυτό το στοιχείο». Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η πολιτική πρόκειται να περάσει σε νέα φάση, στην οποία θα πρέπει να εμπιστευτεί τον εαυτό της και να λάβει «μεγάλες και - σε περίπτωση αμφιβολίας - ακόμη και σκληρές αποφάσεις». Θα έπρεπε να γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι όχι μόνο είναι ανόητο να επενδύουμε όλες τις «μετοχές» της πολιτικής ασφάλειας σε μόνο μία χώρα, αλλά και ότι μάλλον δεν ήταν έξυπνη ιδέα να επιλέξουμε τη συγκεκριμένη χώρα για αυτό, συνέχισε ο κ. Χάμπεκ, αναφερόμενος στη Ρωσία. «Τώρα η Ευρώπη βιώνει έναν επιθετικό πόλεμο όπως δεν τον είχε δει εδώ και 70 χρόνια, έναν μεγάλο χερσαίο πόλεμο, στον οποίο καταβάλλονται προσπάθειες αλλαγές των συνόρων με στρατιωτικά μέσα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και κατέληξε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι στο παρελθόν κάναμε λάθος».

Ο κ. Χάμπεκ προειδοποίησε ωστόσο ότι η σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια είναι σωστή, αλλά δεν θα γίνει χωρίς κόστος. Ως άμεση συνέπεια, οι τιμές θα εκτιναχθούν και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί, εξήγησε και ανέφερε ότι η Γερμανία ενδεχομένως θα περάσει καλά από αυτή τη φάση, αλλά όχι όλος ο κόσμος. «Ο ιδανικός, σταθερός, άθικτος κόσμος, σε ό,τι αφορά την πολιτική ασφάλειας κινδυνεύει να καταρρεύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Ανεπαρκείς οι διπλωματικές προσπάθειες ΕΕ με τη Ρωσία

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε την ΕΕ να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για ειρήνη με τη Ρωσία, εκφράζοντας λύπη για τη μη αξιοποίηση του διπλωματικού δυναμικού, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Έκδοση Ουκρανού από την Ισπανία στη Γερμανία για ρωσική κατασκοπεία

Ουκρανός ύποπτος για κατασκοπεία υπέρ Ρωσίας εκδόθηκε από Ισπανία στη Γερμανία και τελεί υπό κράτηση. Συνελήφθη κοντά στην Αλικάντε τον Μάρτιο, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και τώρα εκδόθηκε βάσει εντάλματος της γερμανικής δικαιοσύνης.
Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το Βερολίνο καθησυχάζει για τη ρωσική παρουσία στη Βαλτική

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν ανησυχεί για τη ρωσική ναυτική παρουσία στη Βαλτική, τονίζοντας πως οι ενέργειες της Ρωσίας συμμορφώνονται με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι ασυνήθιστο.
Μπόρις Πιστόριους πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πιστόριους: Τέχνασμα οι δηλώσεις Πούτιν για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Ο Μπόρις Πιστόριους χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πούτιν για διαπραγματεύσεις ως πιθανό τέχνασμα και ανακοίνωσε νέα γερμανοουκρανικά εξοπλιστικά προγράμματα, με έμφαση στα μη επανδρωμένα συστήματα και την από κοινού ανάπτυξή τους.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία απορρίπτει διαμεσολάβηση Σρέντερ για την Ουκρανία

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση Πούτιν για διαμεσολάβηση του Σρέντερ στον πόλεμο Ουκρανίας, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι φορείς της Ευρώπης είναι γνωστοί και ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στις προσπάθειες ειρήνης.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Επιφυλάξεις για ρόλο Σρέντερ ως μεσολαβητή στην Ουκρανία

Ο Γκύντερ Κριχμπάουμ δήλωσε πως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερος διαμεσολαβητής λόγω της στενής σχέσης του με τον Πούτιν, απορρίπτοντας την πρότασή του να μεσολαβήσει στον πόλεμο Ουκρανίας–Ρωσίας.