ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tap-fysiko aerio-ellada-italia-alvania-energeia
Φώτο: TAP

Βερολίνο και Παρίσι απορρίπτουν τον «εκβιασμό» Πούτιν για το ρωσικό αέριο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας και δηλώνουν ότι απέτυχε το εγχείρημα Πούτιν να διχάσει τους δυτικούς.

Η Γερμανία και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πριν από λίγο ότι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν εξαγωγές φυσικού αερίου είναι να γίνει η συναλλαγή σε ρούβλια και σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρείται ότι δεν υπάρχει εκπλήρωση υποχρεώσεων, κάτι που σημαίνει ότι θα διακόπτεται η παροχή αερίου.

Η νέα δήλωση Πούτιν που μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση ανέτρεψε την εικόνα που υπήρχε έως τώρα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε τονίσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε αποδεχθεί να συνεχιστούν οι πληρωμές για φυσικό αέριο σε ευρώ και δολάρια.

Η παρέμβαση Πούτιν προκάλεσε έντονη νευρικότητα και αστάθεια στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Νωρίτερα η τιμή στην Ολλανδία για τα συμβόλαια του Μαΐου υποχωρούσε περίπου κατά 4%. Αμέσως μετά την δήλωση Πούτιν εκτινάχθηκε 5% υψηλότερα και στη συνέχεια η άνοδος περιορίστηκε χαμηλότερα από 2%.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος από αύριο Παρασκευή, 1η Απριλίου οι αγοραστές φυσικού αερίου θα είναι υποχρεωμένοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες και όλες οι πληρωμές από αύριο θα γίνονται με την κατάθεση συναλλάγματος στις ρωσικές τράπεζες ώστε οι αγοραστές να παίρνουν ρούβλια με τα οποία θα πληρώνεται το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Αν δεν γίνουν με αυτό τον τρόπο οι πληρωμές θα θεωρήσουμε ότι υπάρχει αποτυχία του πελάτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε κι εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο καθιερώνεται η υποχρέωση για άνοιγμα λογαριασμών σε ρωσικές τράπεζες από τους αγοραστές φυσικού αερίου ώστε να γίνεται η ανταλλαγή συναλλάγματος με ρούβλια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Αντίθετος με ενδεχόμενο ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

Ο καγκελάριος επισήμανε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια το συντομότερο δυνατό. Πράγμα που θα ισοδυναμούσε με ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας.