Φώτο: Shutterstock

Προειδοποιεί η Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Μήνυμα στη Τουρκία ότι οφείλει να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, και να μη προβαίνει σε ενέργειες όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας μονομερώς, έστειλε η Κομισιόν.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έστειλε στη Τουρκία η Κομισιόν.

«Η ΕΕ έχει κατ' επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών, όποιες κι αν είναι αυτές», τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του καθημερινού briefing της Επιτροπής, κληθείς να σχολιάσει το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης «σχετικά με τη μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισήμανε ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτά επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Ερωτηθείς δε για τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος επανέλαβε πως «ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα να εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν, με διάλογο και διαπραγματεύσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επικυρώθηκε το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης στην τουρκική Βουλή

Η τουρκική βουλή επικύρωσε, όπως άλλωστε αναμενόταν, το μνημόνιο συνεννόησης που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην ανατολική Μεσόγειο.
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματική ήττα Ερντογάν για τους Κούρδους στο NATO

Η Τουρκία ενέκρινε την αμυντική ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, παρότι αρχικά απειλούσε με βέτο για να εκβιάσει αναγνώριση του YPG ως τρομοκρατικής οργάνωσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τουρκική βουλή η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στο τουρκικό κοινοβούλιο του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη. Υψίστης σημασίας χαρακτηρίζει την έγκριση της συμφωνίας ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.