ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ρώσοι στρατιώτες μολύνθηκαν με ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να εγκαταλείπουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ αφού στρατιώτες πήραν «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας από το σκάψιμο χαρακωμάτων στην εξαιρετικά μολυσμένη τοποθεσία.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνομπίλ.

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να εγκαταλείπουν το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ αφού στρατιώτες πήραν «σημαντικές δόσεις» ραδιενέργειας από το σκάψιμο χαρακωμάτων στην εξαιρετικά μολυσμένη τοποθεσία, δήλωσε την Πέμπτη η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας καθώς οι μάχες μαίνονταν στα περίχωρα του Κιέβου και σε άλλα μέτωπα. .

Η Energoatom δεν έδωσε λεπτομέρειες για την κατάσταση των στρατευμάτων ή πόσοι επηρεάστηκαν. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι Ρώσοι είχαν σκάψει στο δάσος εντός της ζώνης αποκλεισμού γύρω από το κλειστό πλέον εργοστάσιο, τον τόπο του 1986 της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο.

Τα στρατεύματα «πανικοβλήθηκαν με το πρώτο σημάδι της ασθένειας», η οποία «εμφανίστηκε πολύ γρήγορα» και άρχισαν να προετοιμάζονται να φύγουν, είπε η Energoatom. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την τοποθεσία του Τσερνόμπιλ στα πρώτα στάδια της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, προκαλώντας φόβους ότι θα προκαλούσαν ζημιές ή διαταραχές που θα μπορούσαν να διαδώσουν ραδιενέργεια. Το εργατικό δυναμικό στο εργοτάξιο επιβλέπει την ασφαλή αποθήκευση των ράβδων αναλωμένου καυσίμου και τα ερείπια του εκρηκτικού αντιδραστήρα που έχουν ενταφιαστεί από σκυρόδεμα.

Ο Έντουιν Λίμαν, ειδικός σε πυρηνικά της είπε ότι «φαίνεται απίθανο» ένας μεγάλος αριθμός στρατευμάτων να αναπτύξει σοβαρή ασθένεια ραδιενέργειας, αλλά ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Είπε ότι το μολυσμένο υλικό πιθανότατα θάφτηκε ή καλύφθηκε με νέο επιφανειακό χώμα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του Τσερνομπίλ και ορισμένοι στρατιώτες μπορεί να έχουν εκτεθεί σε ένα «καυτό σημείο» ακτινοβολίας ενώ έσκαβαν. Άλλοι μπορεί να υπέθεσαν ότι κινδύνευαν επίσης, είπε.

Η αναφερόμενη αποχώρηση έγινε εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών και ενδείξεων ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις συζητήσεις για αποκλιμάκωση ως κάλυψη, ενώ συγκεντρώνει και ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του και τις αναθέτει σε μια εντεινόμενη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 40 τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε λύκειο στο Λουχάνσκ

Τουλάχιστον 4 νεκροί και 40 τραυματίες από επίθεση ουκρανικών drone σε λύκειο στο Λουχάνσκ υπό ρωσική κατοχή. Στον κοιτώνα βρίσκονταν 86 μαθητές 14-18 ετών. Δεν έχουν δοθεί ακόμη στοιχεία για την ταυτότητα των θυμάτων.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την Ουκρανία υπό ΗΠΑ φτάνουν σε αδιέξοδο

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Άντριι Σιμπίχα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας υπό τις ΗΠΑ εξαντλούνται και η ευρωπαϊκή συμμετοχή μπορεί να δώσει νέα ώθηση, ενώ η Ουκρανία ζητά και συνάντηση ηγετών.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΔΙΕΘΝΗ

UNHCR: Χάθηκε ανθρωπιστική βοήθεια 1 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

Η UNHCR ανακοίνωσε ότι ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε αποθήκη της στο Ντνίπρο, προκαλώντας απώλειες υλικού αξίας 1 εκατ. δολαρίων για πρόσφυγες. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια χάθηκε για τους εκτοπισμένους.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 35 παιδιά τραυματίες από ουκρανική επίθεση στο Λουχάνσκ

Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 4 νεκροί και 35 παιδιά τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση με drone σε κοιτώνα στο ρωσοκρατούμενο Λουχάνσκ. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Ουκρανία για «τερατώδες έγκλημα».