ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Την κατασκευή επτά νέων πυρηνικών σταθμών σχεδιάζει η Βρετανία

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας η κυβέρνηση πρόκειται να υποστηρίξει την κατασκευή τουλάχιστον 2 νέων πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας έως το 2030.

Η Βρετανία ενδέχεται να κατασκευάσει έως και επτά νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο πλαίσιο μιας ριζικής επέκτασης της εγχώριας ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη βλέπει διέξοδο στο πρόβλημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας στα πυρηνικά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάζι Κουάρτενγκ στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Telegraph (The Sunday Telegraph), «υπάρχει χώρος όπου έχουμε έξι ή επτά τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο» μέχρι το 2050, είπε ο Κουάρτενγκ στην εφημερίδα.

Η Sunday Telegraph ανέφερε ότι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με την ονομασία Great British Nuclear, για να εντοπίσουν τοποθεσίες, να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία για να επιταχύνουν τη διαδικασία σχεδιασμού και να συγκεντρώσουν ιδιωτικές εταιρείες για τη διαχείριση κάθε τοποθεσίας.

Ανέφερε ότι η νέα στρατηγική ενεργειακής ασφάλειας της Βρετανίας, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Πέμπτη, αναμένεται να δεσμεύσει την κυβέρνηση να υποστηρίξει την κατασκευή τουλάχιστον δύο νέων πυρηνικών σταθμών μεγάλης κλίμακας έως το 2030, εκτός από μικρούς δομοστοιχειωτούς αντιδραστήρες.

Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα τον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε η χώρα να συνεχίσει να αξιοποιεί τους πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς της σταθμούς για δέκα χρόνια παραπάνω από ό,τι προγραμματιζόταν, αφού οι Βρυξέλλες ζύγισαν τις επιλογές τους ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό μετά το ξέσπασμα της σύρραξης ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.

Η απόφαση μεταφράζεται στο ότι ο σταθμός Tihange 3, κοντά στη Λιέγη, στα σύνορα με τη Γερμανία (1.038 μεγαβάτ), καθώς και ο σταθμός Doel 4, κοντά στην Αμβέρσα (1.039 MW), θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τουλάχιστον το 2035. Η απόφαση συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους σταθμούς αυτούς, τη γαλλική Engie, η οποία εργαζόταν βάσει της υπόθεσης εργασίας πως θα έκλειναν το 2025. Ενδέχεται να απαιτηθεί μεγάλη δημόσια δαπάνη για τη νέα συμφωνία.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ντε Κρο είχε σημειώσει πως τα σχέδια του Βελγίου δεν αφορούν μόνο την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων. Περιλαμβάνουν επίσης έργα για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο βελγικό ενεργειακό μείγμα.

Η υπουργός Ενέργειας Τίνε Φαν ντερ Στράτεν είχε αναφέρει πως βάσει των κυβερνητικών σχεδίων το Βέλγιο θα εξασφαλίζει ως το 2030 κάπου 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει από ανανεώσιμες πηγές (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, υδρογόνο...) ενώ η χρήση πετρελαίου και αερίου θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 15% συνολικά, εν μέρει χάρη στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ειδικό ταμείο για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια ιδρύει η Βρετανία

Το ταμείο, θα προσφέρει χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετατροπής ουρανίου, που αποτελεί στάδιο-κλειδί στη διαδικασία παραγωγής καυσίμων για πυρηνικούς αντιδραστήρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας θα προχωρήσει η Βρετανία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Telegraph» εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για την κατασκευή του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Sizewell C, που προτείνει η EDF Energy.
ΔΙΕΘΝΗ

Προχώρησαν οι διεθνείς έλεγχοι για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επέλυσε πυρηνικά ζητήματα που υπήρχαν με το Ιράν καθώς η Τεχεράνη παρείχε εγγυήσεις για το ζήτημα της παρουσίας πυρηνικού υλικού στις εγκαταστάσεις που δεν είναι δηλωμένες, στο Μαριβάν.