ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Γενς Στόλτενμπεργκ ομιλία
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο ΝΑΤΟ με φόντο το μπλε λογότυπο.

Πόλεμο μεγάλης διάρκειας στην Ουκρανία βλέπει το ΝΑΤΟ

Την πεποίθηση ότι οι Ρώσοι έκαναν προσωρινά πίσω στο Κίεβο ώστε να επανεξοπλιστούν για να ξεκινήσουν στη συνέχεια μια νέα μεγάλη επίθεση εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Η πρόσφατη στρατηγική αλλαγή της Ρωσίας μπορεί να μην σημαίνει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια κατάληψης της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, δηλώνουν Αμερικανοί και Δυτικοί αξιωματούχοι. 

Ο Πούτιν πρόκειται να εξαπολύσει μια νέα βίαιη επίθεση στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εν όψει της Εαρινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

«Θα επανεξοπλιστούν, επειδή έχουν χρησιμοποιήσει πολλά πυρομαχικά και θα εφοδιαστούν με καύσιμα και όλα όσα χρειάζονται, τρόφιμα και ούτω καθεξής, για να ξεκινήσουν μια νέα μεγάλη επίθεση», υπογράμμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα ανώτερος αξιωματούχος του τομέα της άμυνας σημείωσε ότι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του Πούτιν είναι ασαφείς, ωστόσο Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι μια επανεπιδρομή στην περιοχή του Κιέβου εξακολουθεί να είναι πιθανή - παρά τη στρατηγική στροφή της Ρωσίας και τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με την Ουκρανία.

«Προκειμένου να προστατεύσει οποιοδήποτε έδαφος καταλάβει στα ανατολικά, αναμένουμε ότι η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκτείνει την προβολή δυνάμεων και την παρουσία της ακόμη βαθύτερα στην Ουκρανία, πέρα από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή τους και το σχέδιό τους». Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εξαπολύει αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές σε όλη την Ουκρανία, μεταξύ άλλων εναντίον των πόλεων Κίεβο, Οδησσός, Χάρκοβο και Λβιβ, πρόσθεσε ο Σάλιβαν. «Ο στόχος της Ρωσίας, τελικά, είναι να αποδυναμώσει την Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: «Δύσκολες αλλά σημαντικές» οι συνομιλίες με τη Ρωσία στη Γενεύη

Ο επικεφαλής του γραφείου Ζελένσκι χαρακτήρισε «δύσκολες αλλά σημαντικές» τις ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας στη Γενεύη υπό αμερικανική μεσολάβηση, λέγοντας ότι η ουκρανική πλευρά ήδη ετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο.
Αλεξάντερ Λουκασένκο πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις της Ουκρανίας κατά Λουκασένκο για στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο

Η Ουκρανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις στον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, διαμηνύοντας ότι θα ενισχύσει τα αντίποινα κατά του Μινσκ για τη στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στα κοινωνικά δίκτυα.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολες οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στη Γενεύη ήταν δύσκολες αλλά επαγγελματικές και διήρκεσαν δύο ημέρες. Επεσήμανε, επίσης, ότι νέα συνάντηση θα γίνει σύντομα.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη, Ουκρανοί και Ρώσοι συνεχίζουν σήμερα, με αμερικανική μεσολάβηση, τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στον τετραετή πόλεμο, ενώ οι συνομιλίες ήταν χθες ιδιαίτερα τεταμένες και παρουσία ευρωπαίων συμβούλων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ διακρίνει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ουσιώδη» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.