Φώτο: Shutterstock

Επίθεση Μακρόν στην Τουρκία για S-400 και τρομοκρατία

Ηγετική εμφάνιση από τον Εμμανουέλ Μακρόν λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε την Τουρκία να δώσει εξηγήσεις για τους S-400 αλλά και θέματα τρομοκρατίας.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν λίγο μετά τη συνάντησή που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος Πρόεδρος πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η τουρκική προκλητικότητα, και έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Μακρόν ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά θέματα στα οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Το πρώτο είναι το πώς η Τουρκία μπορεί να θεωρείται μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να προμηθεύεται τα ρωσικά αμυντικά συστήματα (S-400) τα οποία δεν μπορούν να ενσωματωθούν με τα ΝΑΤΟικά.

Επίσης, ο κύριος Μακρόν αναρωτήθηκε αν είναι εφικτό η Τουρκία να συμμετέχει στη Συμμαχία όταν δεν αντιλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο την τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους Κούρδους του YPG που η Τουρκία τους αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση, με τον Γάλλο Πρόεδρο να υπενθυμίζει ότι πολέμησαν στο πλευρό του ΝΑΤΟ κατά του ISIS.

Μάλιστα, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι εξετάζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, σημειώνοντας πάντως ότι η Άγκυρα ήθελε να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα Patriot αλλά δεν της το επέτρεψε η κυβέρνηση Ομπάμα, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η Τουρκία είχε τη δυνατότητα να αγοράσει γαλλικά αεροπορικά συστήματα και δεν το έπραξε.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του Eμμανουέλ Μακρόν για τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ ήταν πολύ προσβλητικές, πρόσθεσε όμως ότι πιστεύει πως σύντομα θα επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: «Είναι ανάγκη να αποφευχθεί η ανασύσταση του Ισλαμικού Κράτους»

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «ανάγκη» το να αποφευχθεί η ανασύνταξη του ΙΚ μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία.