ΓΔ: 2120.71 -0.01% Τζίρος: 148.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
CIA, USA, biden
Φωτο: Shutterstock

CIA: Από το φθινόπωρο γνώριζε το σχέδιο Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας άρχισαν το περασμένο φθινόπωρο να συλλέγουν «ανησυχητικές και λεπτομερείς» πληροφορίες για το σχέδιο μιας «νέας μεγάλης εισβολής» στην Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος «ταλαντευόταν» εξαιτίας της φιλοδοξίας και της ανασφάλειας που ένιωθε, σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Μιλώντας σήμερα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, στην πρώτη δημόσια ομιλία του από την ανάληψη της ηγεσίας της CIA, πέρυσι, ο Μπερνς ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες ήταν «ζωτικής σημασίας» για την αντίσταση της Ουκρανίας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της CIA δεν έκρυψε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις δολοφονίας αμάχων στην Μπούτσα, λέγοντας πως τα «εγκλήματα» που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην ουκρανική πόλη ήταν «φρικτά».

Παράλληλα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα αποφασίσουν σύντομα εάν θα σταλεί ένας ανώτερος αξιωματούχος στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Αποφασίζουμε τώρα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει για ένα ταξίδι στη Βόρεια Καρολίνα.

Μια πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε χθες Τετάρτη ότι είναι πιθανό να πήγαινε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, αλλά ότι ο Μπάιντεν είναι απίθανο να ταξιδέψει εκεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ζητά από ΗΠΑ να σταματήσουν την καταδίωξη τάνκερ για Βενεζουέλα

Η Ρωσία ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν την καταδίωξη πετρελαιοφόρου που κατευθυνόταν στη Βενεζουέλα. Το πλοίο Bella 1 κινείται στον Ατλαντικό, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία διαβεβαιώνει τις ΗΠΑ για αποδείξεις επίθεσης στην οικία Πούτιν

Η Ρωσία υποστηρίζει πως ανέκτησε και απέκτησε αποδείξεις από ουκρανικό drone που δείχνουν ως στόχο κατοικία του Πούτιν. Τα στοιχεία θα σταλούν στις ΗΠΑ, ενώ Ουκρανία και Δύση αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της Μόσχας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Δεν θεωρούμε ότι η Ουκρανία στόχευσε κατοικία του Πούτιν

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ουκρανία δεν στόχευσε τον Πούτιν ούτε τις κατοικίες του στη πρόσφατη επίθεση drone, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ενώ το Κίεβο έχει διαψεύσει τη σχετική κατηγορία της Μόσχας.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Κρεμλίνο στη Μόσχα
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Αποκλιμάκωση με το Ιράν ζητά η Μόσχα μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Το Κρεμλίνο κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κλιμάκωση με το Ιράν, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για πιθανό νέο πλήγμα. Ο Τραμπ άφησε υπόνοιες για οπλικά προγράμματα της Τεχεράνης, κάτι που το Ιράν αρνείται.