ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη λόγω Ουκρανίας

Οι επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχουν κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τις χώρες μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, καθώς και των G7 και G20.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ, ο υπουργός Οικονομικών Σερχίι Μαρτσένκο και ο κεντρικός τραπεζίτης Κιρίλο Σεφτσένκο πρόκειται να έχουν διμερείς συναντήσεις με οικονομικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της G7 και να συμμετάσχουν σε συνεδρίαση για την Ουκρανία που θα διοργανώσει η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η εκδήλωση της Πέμπτης θα είναι η πρώτη ευκαιρία για κορυφαίους ουκρανούς αξιωματούχους να συναντηθούν κατά πρόσωπο με αξιωματούχους από προηγμένες οικονομίες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Προς τα κάτω οι προβλέψεις

Οι επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συναντήσεις που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι από τις χώρες μέλη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και των G7 και G20, με το ΔΝΤ να είναι έτοιμο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη εξαιτίας του πολέμου.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματά του να εισβάλουν στη γειτονική χώρα σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (όπως την αποκαλεί) με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση τονίζουν ότι αυτές είναι ψευδείς δικαιολογίες για μια απρόκλητη στρατιωτική επίθεση που έχει εκτοπίσει το 1/4 του ουκρανικού πληθυσμού (περίπου 44 εκατομμύρια) και έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους.

Η συνάντηση της Πέμπτης θα είναι περισσότερο μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης παρά μια διάσκεψη δωρητών, αν και τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν δημιουργήσει χωριστούς λογαριασμούς για να μπορούν να επεξεργάζονται και να μεταφέρουν δωρεές, ενώ περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Θα δώσει επίσης την ευκαιρία στους αξιωματούχους να συζητήσουν τις υλικές καταστροφές και τις οικονομικές επιπτώσεις από αυτόν τον πόλεμο, καθώς και τη συνεχιζόμενη λειτουργία του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα της Ουκρανίας.

«Χωρίς υποστήριξη τώρα, δεν θα υπάρξει ανοικοδόμηση στο μέλλον», τόνισε μια από τις πηγές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε άμεσα κάποιο σχόλιο για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας είχε δηλώσει προ ημερών στη Βαρσοβία ότι προετοιμάζει ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού που δίνει σε διμερείς δωρητές και σε διεθνείς οργανώσεις έναν ασφαλή τρόπο αποστολής οικονομικών πόρων στην Ουκρανία.

Ο Καναδάς, εκ των βασικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, έχει προτείνει την εκταμίευση έως και 1 δισεκ. καναδικών δολαρίων μέσω του νέου λογαριασμού, τον οποίο θα διαχειρίζεται το ΔΝΤ.

Ο λογαριασμός θα επιτρέψει σε δωρητές να παρέχουν επιχορηγήσεις και δάνεια για να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει το ισοζύγιο πληρωμών και τις δημοσιονομικές της ανάγκες, αλλά και να σταθεροποιήσει την οικονομία της, καθώς το Κίεβο συνεχίζει να αμύνεται απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Οικονομικών Μαρτσένκο δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ουκρανική κυβέρνηση αναζητούσε ξένη χρηματοδότηση ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, πέραν των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων που έχει ήδη λάβει για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε ανοδική πορεία ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Σε σύγκριση με τη θεαματική ανάκαμψη μετά την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ο δυναμισμός της οικονομίας το 2023 αναμένεται να συνεχίσει να γνωρίζει την επιβράδυνση που παρατηρείται φέτος.
ΔΙΕΘΝΗ

Στήριξη από το ΔΝΤ στην Ουκρανία με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα

Όπως δήλωσε η Κρ. Γκεοργκίεβα, ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να διαθέσει στο Κίεβο το ίδιο ποσό χρηματοδότησης όπως τα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον Μάρτιο, αμέσως μετά από τη ρωσική εισβολή.
ΔΙΕΘΝΗ

Χρηματοδότηση για στήριξη έναντι των τιμών τροφίμων σχεδιάζει το ΔΝΤ

Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού του ΔΝΤ, με το μέγεθος και το εύρος των μέτρων να μην έχουν ξεκαθαρίσει, ωστόσο θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να βοηθήσει την Ουκρανία κι άλλες χώρες που έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, «φρένο» στις τρεις μεγάλες οικονομίες

Απότομη επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα διαπιστώνει το ΔΝΤ και υποβαθμίζει τις οικονομικές του προβλέψεις. Οι έξι σοβαρότεροι κίνδυνοι και τι προβλέπεται στο δυσμενές σενάριο. Τι συνιστά το Ταμείο σε κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.
G20
ΔΙΕΘΝΗ

G20-Ινδονησία: Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο των συνεδριάσεων των ΥΠΟΙΚ

Η υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της G20 στη διάσκεψή τους στο Μπαλί, συμφώνησαν, για τη διατήρηση του πνεύματος συνεργασίας και πολυμέρειας στην προσέγγιση των διαφορετικών ζητημάτων.