ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Iράν: Έτοιμος ο Ροχανί για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, εφόσον άρουν τις κυρώσεις

«Αν είναι έτοιμοι να βάλουν στην άκρη τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να διαπραγματευθούμε», επεσήμανε ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα διατεθειμένος να συζητήσει με την Ουάσινγκτον, αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επαναφέρει εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά τη μονομερή απόσυρσή τους από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Αν είναι έτοιμοι να βάλουν στην άκρη τις κυρώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να διαπραγματευθούμε, ακόμη και σε επίπεδο ηγετών των χωρών της Ομάδας 5+1», επεσήμανε ο Ροχανί αναφερόμενος στις έξι χώρες (Κίνα, ΗΠΑ. Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) οι οποίες υπέγραψαν τη συμφωνία αυτή με το Ιράν το 2015.

Οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν τις οποίες είχαν άρει. Έκτοτε δεν σταματούν να τις σκληραίνουν.

«Είμαστε υπό καθεστώς κυρώσεων. Δεν ευθυνόμαστε για αυτή την κατάσταση», αλλά είναι αποτέλεσμα «μιας σκληρής ενέργειας του Λευκού Οίκου», κατήγγειλε ο Ροχανί. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από την αντίσταση και την επιμονή απέναντι σε αυτούς που επιβάλλουν κυρώσεις», τόνισε ο ίδιος.

«Παράλληλα δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο Ιρανός πρόεδρος, περιορίζοντας ωστόσο το πλαίσιο ενδεχόμενων συνομιλιών με τις ΗΠΑ σε αυτό της Ομάδας 5+1.

«Λέω στο ιρανικό κράτος ότι οποιαδήποτε στιγμή, αν η Αμερική είναι έτοιμη να άρει ή να βάλει στην άκρη τις άδικες, σκληρές, παράνομες, δυσανάλογες και τρομοκρατικές κυρώσεις, οι ηγέτες της Ομάδας 5+1 (και του Ιράν) θα μπορέσουν να συναντηθούν», κατέληξε ο Ροχανί.

Απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών

Εξάλλου ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε την απελευθέρωση των άοπλων και αθώων ανθρώπων που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Τεχεράνης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων, επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις και πήραν πολιτική τροπή.

«Θα πρέπει να επιδειχθεί θρησκευτική και ισλαμική επιείκεια και όσοι αθώοι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων και δεν ήταν οπλισμένοι (…) θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι», τόνισε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Οι ΗΠΑ επιθυμούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για πυρηνικά

Δυτικές δυνάμεις κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης προχωράει πολύ πιο πέρα από τα όρια που θέτει η συμφωνία.
ΔΙΕΘΝΗ

Για «πυρηνικό εκβιασμό» κατηγορούν οι ΗΠΑ το Ιράν

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το «Ιράν άρχισε να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».