ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 319.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:16:01
Βολοντιμίρ Ζελένσκι Ουκρανία
Φώτο: Shutterstock

Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τη μάχη του Ντονμπάς, ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

O Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι άρχισε η μεγάλη στρατιωτική επίθεση των Ρώσων στην ανατολική Ουκρανία, αναφέροντας ότι ένα μεγάλο τμήμα των ρωσικών δυνάμεων είναι συγκεντρωμένο στην περιοχή.  

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Τουλάχιστον 8 άμαχοι σκοτώθηκαν

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν σήμερα τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

«Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν» από την Κρεμίνα, μια μικρή κοινότητα στην περιοχή του Λουχάνσκ που έπεσε νωρίτερα σήμερα στα χέρια των Ρώσων, όπως ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram o περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις άμαχοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε.

Στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακρύτερα, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ. «Δύο στο Τόρσκε, ένας στο Χαντριγκαλόβε και ένας στο Ραζντόλνε (σκοτώθηκαν). Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν», γνωστοποίησε μέσω Telegram.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολες αλλά σημαντικές οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για Ουκρανία

Ο επικεφαλής του γραφείου Ζελένσκι χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη με ρωσική συμμετοχή και αμερικανική μεσολάβηση δύσκολες αλλά σημαντικές, ενώ προανήγγειλε νέο γύρο συνομιλιών σύντομα.
Αλεξάντερ Λουκασένκο πρόεδρος
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις της Ουκρανίας κατά Λουκασένκο για στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο

Η Ουκρανία επέβαλε σήμερα κυρώσεις στον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, διαμηνύοντας ότι θα ενισχύσει τα αντίποινα κατά του Μινσκ για τη στήριξη στη Ρωσία στον πόλεμο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι στα κοινωνικά δίκτυα.
Ηνωμένα Έθνη Γενεύη
ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολες οι ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη για Ουκρανία

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία στη Γενεύη ήταν δύσκολες αλλά επαγγελματικές και διήρκεσαν δύο ημέρες. Επεσήμανε, επίσης, ότι νέα συνάντηση θα γίνει σύντομα.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη, Ουκρανοί και Ρώσοι συνεχίζουν σήμερα, με αμερικανική μεσολάβηση, τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στον τετραετή πόλεμο, ενώ οι συνομιλίες ήταν χθες ιδιαίτερα τεταμένες και παρουσία ευρωπαίων συμβούλων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ διακρίνει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ουσιώδη» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.