ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
prosfyges-oukrania-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Η Μόσχα κατηγορείται πως έχει εκτοπίσει 500.000 Ουκρανούς στη Ρωσία

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου ανέφερε πως δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με τους Ουκρανούς πολίτες. Για διάσωση πολιτών κάνει λόγο η Ρωσία, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα στοιχεία.

Τουλάχιστον 500.000 ανθρώπους έχει εκτοπίσει από την Ουκρανία στη Ρωσία η Μόσχα ανέφερε ηγετικό μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου σε ευρωβουλευτές, καλώντας τον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει με όσους αγνοούνται. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τον αριθμό που έδωσε ο Ποτουράγιεφ, ο οποίος δεν προσκόμισε λεπτομέρειες ή αποδεικτικά στοιχεία.

«Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς οι ίδιοι να συμφωνήσουν», δήλωσε ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου. «Δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ευκαιρία ούτε καν να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Ποτουράγιεφ σε ευρωβουλευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Η Σύμβαση της Γενεύης του 1949, η οποία ορίζει διεθνή νομικά πρότυπα για την ανθρωπιστική μεταχείριση σε περίοδο πολέμου, απαγορεύει τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων κατά τη διάρκεια ενός πολέμου στο έδαφος της κατοχικής δύναμης, με την Σύμβαση να χαρακτηρίζει τέτοιες ενέργειες έγκλημα πολέμου.

Η Μόσχα αρνείται ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ισχυρίζεται ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν.

Ένα ψήφισμα της ρωσικής κυβέρνησης στις 12 Μαρτίου κατέγραφε τις τοποθεσίες που βρίσκονται 95.909 άτομα σε ολόκληρη τη Ρωσία που είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των δύο περιοχών που έχουν αποσχισθεί τις οποίες η Μόσχα έχει ανακηρύξει ως ανεξάρτητες οντότητες.

Ένα μήνα αργότερα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι διέσωσε 138.014 πολίτες από τη Μαριούπολη, καθώς οι μάχες εντάθηκαν στην πολιορκημένη πόλη.

Ο Ποτουράγιεφ είπε ότι ανησυχεί για την τύχη εκείνων των Ουκρανών που λέει ότι εκτοπίσθηκαν στη Ρωσία. «Γνωρίζουμε για τα αποκαλούμενα στρατόπεδα επιλογής για Ουκρανούς πολίτες», είπε. «Αυτή είναι μια από τις πιθανές κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Ερυθρού Σταυρού, τουλάχιστον για να βρεθούν αυτοί οι εκτοπισμένοι και να καταλάβουμε τι συμβαίνει σε αυτούς στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η Αλεξάνδρα Μποϊβιν, στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε ότι η οργάνωσή της συζητά με τις ρωσικές αρχές σχετικά με τις δυνατότητες να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. «Το ερώτημα σχετικά με το αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια αυτή τη στιγμή είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω... αλλά είναι σίγουρα ένα θέμα που εγείρει ανησυχία», είπε στη συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι του Οδησσού
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Χτυπήσαμε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πλήγμα σε φορτηγό πλοίο με φερόμενο στρατιωτικό φορτίο στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Η ταυτότητα του πλοίου δεν αποκαλύφθηκε και ο ισχυρισμός δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ανοικτό το ενδεχόμενο συνομιλιών με Ρωσία για Μαύρη Θάλασσα

Ο Ζελένσκι προανήγγειλε διπλωματικές συνομιλίες με τη Ρωσία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας. Τρία ή τέσσερα πλοία κινούνται καθημερινά από το λιμάνι της Οδησσού.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Κάλυψη 27 δισ. ευρώ για άμυνα ζητά από συμμάχους η Ουκρανία

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους να παραδώσουν αντιαεροπορικά συστήματα πριν τον χειμώνα και να συμβάλουν στην κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 27 δισ. ευρώ για την άμυνα, υπενθυμίζοντας τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Κατεστραμμένο εργοστάσιο έκρηξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Πλήγμα σε ρωσικό στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε τη νύχτα ρωσικό στρατιωτικό εργοστάσιο στην περιοχή Ροστόφ, προκαλώντας πυρκαγιά, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο. Το εργοστάσιο παρήγαγε πυρομαχικά και συστήματα πυραύλων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Θέλουμε ειρήνη, δεν θα παραδοθούμε στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία επιδιώκει ειρήνη, αλλά δε θα υποχωρήσει στη Ρωσία με κάθε κόστος. Ηγέτες, όπως οι Μπέρναμ και Κόστα, βρέθηκαν στο Κίεβο για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, με τη Βρετανία να στηρίζει την αμυντική παραγωγή της Ουκρανίας.