ΓΔ: 791.42 -0.88% Τζίρος: 65.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε χαμηλό 14 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία τον Απρίλιο

Ο δείκτης που καταρτίζει η εταιρεία GfK υποχώρησε στις -38 μονάδες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις - 33 μονάδες. Ενδείξεις επιθετικής οικονομικής επιβράδυνσης.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την ύφεση του 2008, με τις προοπτικές για τα προσωπικά τους οικονομικά και τη γενικότερη οικονομία να είναι χειρότερες από ό,τι στα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η μηνιαία μέτρηση του αντίστιοχου δείκτη της GfK υποχώρησε κατά επτά μονάδες στο -38 τον Απρίλιο, πολύ κάτω από την ένδειξη -33 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Έδειξε μια αυξανόμενη αίσθηση επιφυλακτικότητας λόγω της κρίσης κόστους ζωής, της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του κινδύνου να έρθουν χειρότερα.

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης της Βρετανίας επιβραδύνεται εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, που έχουν επιφέρει τη μεγαλύτερη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Βρετανοί σκέφτονται δύο φορές τα ψώνια τους», δήλωσε ο Joe Staton, διευθυντής στρατηγικής πελατών της GfK. «Με ελάχιστες προοπτικές οικονομικής ανακούφισης στον ορίζοντα, το μόνο που μπορούμε να προβλέψουμε είναι περαιτέρω πτώση του δείκτη».

Μια ξεχωριστή έρευνα της KPMG διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των καταναλωτών αγοράζει ήδη λιγότερο το 2022, με τα είδη ένδυσης να αποτελούν το πιο συχνά περικοπτόμενο είδος, ακολουθούμενο από το φαγητό έξω. Οι ερωτηθέντες ανέμεναν ότι θα ξόδευαν κατά μέσο όρο 82 λίρες (107 δολάρια) το μήνα περισσότερο για λογαριασμούς και φόρους. Η αύξηση του κόστους ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας για να ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις τους από ό,τι η αβεβαιότητα για την πανδημία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε 3.000 καταναλωτές

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αναγκαία η αλλαγή πολιτικής στη Βρετανία για προσέλκυση επενδύσεων

Επιφανείς οικονομολόγοι και στελέχη τραπεζών τονίζουν πως πρέπει ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών να ακυρώσει το οικονομικό του σχέδιο που προκάλεσε πανικό στις αγορές, και την στερλίνα να οδηγείται σε ιστορικό χαμηλό.
Liz Truss, Great Britain, Britain, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Λιζ Τρας καλεί τον κόσμο να «μην ακούει» τις απειλές της Ρωσίας

Σημείωσε ότι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν πως θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη σε αυτήν την επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι εξακολουθεί να πιστεύει στην «ειδική σχέση» της Βρετανίας με τις ΗΠΑ.
Truss-Liz-Prime-Minister
ΔΙΕΘΝΗ

Μ.Βρετανία: Τεράστιο πακέτο ελαφρύνσεων και στήριξης των νοικοκυριών

Ο υπουργός Οικονομικών, Κουάζι Κβάρτενγκ παρουσίασε τα σχέδια της νέας κυβέρνησης Τρας για μείωση των φόρων και επιδότηση 60 δισ. λιρών στο κόστος ενέργειας. Ψυχρή υποδοχή από τις αγορές, νέα υποχώρηση της στερλίνας.
Liz Truss, Great Britain, Britain, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Γιγαντιαίο πακέτο 229 δισ. στη Βρετανία για τη στήριξη των νοικοκυριών

Οι ενέργειες αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της πρωθυπουργού Λιζ Τρας να τερματίσει την «ορθοδοξία του υπουργείου Οικονομικών» και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
ukraine-russia
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή σύμπλευση για στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε ξανά η Γερμανία να στείλει στη χώρα του άρματα μάχης το συντομότερο με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ να δηλώνει πως είναι «κρίσιμο» να ληφθούν αποφάσεις σύντομα.