ΓΔ: 819.14 -0.48% Τζίρος: 43.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agrotes-trofima
Φώτο: Shutterstock

Η Γερμανία ζητά παγκόσμια συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια

Σύμφωνα με τη γερμανική πρόταση η παγκόσμια συμμαχία θα πρέπει να συμβάλει στον συντονισμό των προσφορών βοήθειας από τις χώρες-χορηγούς και να τις προσαρμόσει στις ανάγκες των πληγέντων από την κρίση.

Η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβέντζα Σούλτσε ταξιδεύει στις εαρινές συνεδριάσεις του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον με σαφή αποστολή: Οι χώρες της G7 και οι δωρήτριες χώρες θα πρέπει να σχηματίσουν μια συμμαχία για την επισιτιστική ασφάλεια για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το Euractiv.

Την Τετάρτη (20 Απριλίου), η Σούλτσε δήλωσε ότι θέλει να επιτύχει «ισχυρότερο συντονισμό της G7 και άλλων δωρητών και διεθνών οργανισμών για την καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης» στη διάσκεψη, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Η πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στην G7, της οποίας η Γερμανία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία. Τώρα, η υπουργός θέλει να ασκήσει πιέσεις για διεθνή υποστήριξη στην Ουάσινγκτον.

Οι τιμές των τροφίμων έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο και σημαντικό προμηθευτή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Οι εξαρτώμενες από τις εξαγωγές χώρες της Ασίας και της Αφρικής έχουν πληγεί περισσότερο.

«Το βιώνουμε εδώ στη Γερμανία στο πορτοφόλι μας, αλλά σε άλλα μέρη του κόσμου είναι πλέον ζήτημα εξασφάλισης των μέσων διαβίωσης», πρόσθεσε η υπουργός.

Σύμφωνα με την πρόταση της Σούλτσε, η παγκόσμια συμμαχία θα πρέπει να συμβάλει στον συντονισμό των προσφορών βοήθειας από τις χώρες-χορηγούς και να τις προσαρμόσει στις ανάγκες των πληγέντων από την κρίση.

Υπάρχει ήδη «μεγάλη προθυμία για βοήθεια» από πολλές χώρες – η Γερμανία έχει δεσμευτεί για 430 εκατ. ευρώ επιπλέον του προγραμματισμένου αναπτυξιακού προϋπολογισμού. Ωστόσο, είναι «σημαντικό για τις αναπτυσσόμενες χώρες οι δωρητές και οι οργανισμοί να ενεργούν γρήγορα, με διορατικότητα και με συντονισμένο τρόπο», δήλωσε η Σούλτσε.

Μαθήματα από την COVAX

Ωστόσο, οι διοικητικές δομές στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες είναι σχεδόν ανύπαρκτες – πράγμα που σημαίνει ότι συχνά δεν είναι δυνατόν να συντονιστεί η βοήθεια μεταξύ πολλών διαφορετικών εταίρων.

Στην πράξη, η νέα συμμαχία πρόκειται να διαμορφωθεί με βάση τη διεθνή πρωτοβουλία COVAX, η οποία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 για να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια παγκοσμίως.

«Ό,τι μάθαμε εκεί, θα πρέπει τώρα ως παγκόσμια κοινότητα να το μεταφέρουμε στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφαινόμενης επισιτιστικής κρίσης», δήλωσε η Σούλτσε, προσθέτοντας ότι η συμμαχία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε εθνικές κυβερνήσεις και οργανισμούς όπως ιδρύματα και ο ιδιωτικός τομέας.

Παρόμοια με την παγκόσμια εκστρατεία COVAX, είπε ότι η πλατφόρμα θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στη βραχυπρόθεσμη βοήθεια για την αντιμετώπιση κρίσεων όσον αφορά την παροχή τροφίμων και να στηρίξει μακροπρόθεσμα τις πληγείσες χώρες στη δημιουργία των δικών τους ανθεκτικών παραγωγικών ικανοτήτων -στην προκειμένη περίπτωση, των συστημάτων τροφίμων.

Έτσι, πέρα από τον μετριασμό της επικείμενης πλέον κρίσης πείνας, στόχος είναι επίσης «να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε κρίσεις πείνας κάθε χρόνο, αλλά θα οικοδομήσουμε δομές που θα είναι πιο ανθεκτικές».

Αλλά ο χειρισμός της πανδημίας COVID-19 δεν μπορεί να χρησιμεύσει μόνο ως μοντέλο για τη δημιουργία μιας διεθνούς συμμαχίας υποστηρικτών. Δείχνει επίσης πού θα μπορούσε να παρεμποδιστεί η διεθνής προθυμία παροχής βοήθειας: όπως και με τη διανομή των εμβολίων, η παγκόσμια προμήθεια τροφίμων απειλείται από το γεγονός ότι μεμονωμένες χώρες συσσωρεύουν αποθέματα.

Καταπολέμηση του «πολέμου της πληροφορίας»

«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα έχει σήμερα τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα [σιταριού]», δήλωσε η Σούλτσε. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί το διασυνοριακό εμπόριο και να αποφευχθεί το πάγωμα των εξαγωγών, πρόσθεσε η ίδια, καθώς οι συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με το πάγωμα αυτό έχουν ενταθεί, με την Ουγγαρία και τη Σερβία, για παράδειγμα, να έχουν περιορίσει προσωρινά τις εξαγωγές σιτηρών.

Εκτός από την πρωτοβουλία για μια παγκόσμια συμμαχία, η Σούλτσε ανακοίνωσε επίσης ότι θα επισκεφθεί τον Λίβανο και την Αιθιοπία μετά την επιστροφή της από την Ουάσινγκτον την Κυριακή.

«Ο Λίβανος εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες ουκρανικού σιταριού και ήταν ήδη πολύ ευάλωτος», δήλωσε η ίδια. Στην Αιθιοπία, επίσης, είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει μια ήδη υπάρχουσα κρίση πείνας.

Στην Αντίς Αμπέμπα, η Σούλτσε σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την έδρα της Αφρικανικής Ένωσης. Ο διάλογος με τις κυβερνήσεις του παγκόσμιου Νότου είναι ιδιαίτερα σημαντικός «σε αυτούς τους συγκρουσιακούς καιρούς», τόνισε – και για να αντιμετωπιστεί η στοχευμένη παραπληροφόρηση από τη Ρωσία.

«Εάν η άλλη πλευρά διαδίδει ότι η Δύση φταίει για την πείνα με τις κυρώσεις της, τότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό και να το πούμε ξεκάθαρα σε άμεσο διάλογο: Φταίει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας», δήλωσε επίσης η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικά πυρά κατά του γερμανικού πακέτου των 200 δισ. για το φυσικό αέριο

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας.
Habeck, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Χάμπεκ: Οι ΗΠΑ πωλούν το φυσικό αέριο σε αστρονομικές τιμές

O υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε σε «ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών», οι οποίες «επιτυγχάνουν αστρονομικές τιμές». Αυτό, τόνισε «προκαλεί προβλήματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε».
berbong-germania
ΔΙΕΘΝΗ

Για τρομοκρατία κατηγορεί τον Πούτιν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών

Η Α. Μπέρμποκ τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι πιο απομονωμένος από ποτέ ενώ ούτε η Κίνα δεν έχει λάβει ακόμη ξεκάθαρη θέση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και τον κατηγορεί για «αυτοκρατορική τρέλα».
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της Γερμανίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η στάση της Γερμανίας που κατηγορείται ότι παίζει το δικό της παιχνίδι με το πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ. Πιέσεις να δεχθεί σχήμα οικονομικής αλληλεγγύης.
Ch. Lidner, Germany, Germania
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ανάλογο με το μέγεθος της οικονομίας το μέτρο του πλαφόν στο αέριο

«Αν το μετρήσουμε σε σχέση με το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και τη διάρκεια ισχύος έως το 2024, θα δούμε ότι το μέτρο είναι αναλογικό. Αντιστοιχεί σε αυτά που έχουν αποφασίσει άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

NordStream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για τις διαρροές

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του των δύο χωρών ο Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει χθες Παρασκευή ότι η χώρα του «στηρίζει την κοινή έρευνα» τους για τις υποθαλάσσιες εκρήξεις».