ΓΔ: 796.3 2.19% Τζίρος: 57.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ελβετικό «όχι» για την επανεξαγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές.

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η SonntagsZeitung επικαλείται εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO) ο οποίος δήλωσε πως η υπηρεσία έχει λάβει δύο αιτήματα από τη Γερμανία για τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που έλαβε από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας έλαβαν αρνητική απάντηση», επεσήμανε ο εκπρόσωπος εξηγώντας ότι η απόρριψη αυτή βασίστηκε στην ουδετερότητα της Ελβετίας και τη νομοθεσία που απαγορεύει την εξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

Η Ελβετία έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, αλλά έχει τονίσει ότι το καθεστώς ουδετερότητάς της δεν της επιτρέπει να παρέχει όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Τον Μάρτιο είχε απορρίψει το αίτημα της Πολωνίας για όπλα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει φυσικό αέριο

Η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει επίσης ένα σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο Σολτς καλεί τη Ρωσία να κάνει πίσω στη διένεξη για τα σιτηρά

Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι έχει μετατρέψει τον εφοδιασμό με τρόφιμα σε όπλο. Η Ρωσία αντιτείνει πως δεν απαγορεύει τις εξαγωγές σιτηρών, αποδίδει τη διακοπή τους στις θαλάσσιες νάρκες και στις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρό μήνυμα στήριξης από τους Ευρωπαίους ηγέτες σε Ουκρανία

Σε μια υψηλής σημασίας συμβολική κίνηση οι ηγέτες της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επισκέφθηκαν το Κίεβο και δήλωσαν την στήριξη τους στον αγώνα κατά της Ρωσίας. Με βαριά όπλα εξοπλίζουν το Κίεβο, Γαλλία και Γερμανία.
Zelensky-Ukraine
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι ζητά ξεκάθαρη στήριξη της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά από το Βερολίνο να μην αναζητεί ισορροπία ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα ενώ ανέφερε ότι περιοχές στην ανατολική και νότια Ουκρανία είναι αποκλεισμένες καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κόψει όλες τις επικοινωνίες.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία συνεχίσει να ενισχύει με πολεμικό και ιατρικό υλικό το Κίεβο

Γερμανοί υπουργοί επισκέφθηκαν την Ουκρανία και σημείωσαν πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει τον αγώνα που δίνει ο ουκρανικός λαός απέναντι στον δειλό επιθετικό πόλεμο του Πούτιν. Θα σταλούν 200 γιατροί από τη Γερμανία στην Ουκρανία.