ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Καθησυχαστική η πολωνική κυβέρνηση για τη ροή φυσικού αερίου στη χώρα

Οι Ρώσοι απαιτούν πληρωμή σε ρούβλια γι' αυτό και η Gazprom ανακοίνωσε νωρίτερα ότι από αύριο διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία. Τι δηλώνουν οι αρμόδιοι υπουργοί της Πολωνίας.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα αφότου η ρωσική Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογράμμισε ότι η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης και ανέφερε πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση.

Οι φήμες προκάλεσαν έκρηξη των τιμών

Έως 17% υψηλότερα ανέβηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά τις πληροφορίες για διακοπή τροφοδοσίας στην Πολωνία. Αργότερα υποχώρησαν, αλλά εξακολουθούν να ενισχύονται περισσότερο από 6%.

Η άνοδος προκλήθηκε μετά από δημοσίευμα του ιστότοπου Onet.pl που ανέφερε ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της Πολωνίας η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία μέσω του αγωγού Yamal. Μάλιστα, το δημοσίευμα σημείωνε ότι η είδηση επιβεβαιωνόταν από την PGNiG, την εταιρεία φυσικού αερίου της Πολωνίας. Είχαν επίσης, προηγηθεί επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων που ανέφεραν ότι  η Πολωνία δεν θα πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, προετοιμάζεται για διάφορα σενάρια όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο και είναι έτοιμη να κόψει τις προμήθειες ανά πάσα στιγμή εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση. 

Όπως έγραφε νωρίτερα το BD, σε νέα φάση περνάει το «θρίλερ» για τις πληρωμές του φυσικού αέριου που η Ευρώπη αγοράζει από τη Ρωσία και την απαίτηση της Μόσχας για συγκεκριμένο τρόπο πληρωμών με απειλή διακοπής της παροχής αν δεν ακολουθηθούν οι όροι που θέτει. Η Ευρώπη ανασυντάσσεται και αποφασίζει νομικά έως ποιο σημείο δέχεται τις απαιτήσεις της Μόσχας και πλέον «η μπάλα» επιστρέφει στο ρωσικό «γήπεδο» για να αποφασίσει αν θα δεχτεί την απάντηση της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η Κομισιόν δίνει το «πράσινο φως» για να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο Πούτιν έως ένα σημείο και παραμένει αβέβαιο αν κάτι τέτοιο τελικά θα το δεχτεί η Μόσχα. Υπενθυμίζεται ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν στις 31 Μαρτίου προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου οφείλουν να ανοίξουν δύο λογαριασμούς, έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank, τράπεζα θυγατρική της Gazprom. Η τράπεζα θα είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή του ξένου νομίσματος σε ρούβλια και τη μεταφορά της πληρωμής σε ρούβλια στη Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στη γνωμοδότησή της, που αποκαλύφθηκε από το Reuters, ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν το ρωσικό φυσικό αέριο μπορούν να ανοίξουν ένα λογαριασμό συναλλάγματος σε ρωσική τράπεζα και να καταθέσουν εκεί τα απαιτούμενα ποσά σε ευρώ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Ωστόσο, γνωμοδοτεί εναντίον του ανοίγματος λογαριασμού σε ρούβλια, κρίνοντας ότι αυτό θα παραβίαζε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη ρωσική κεντρική τράπεζα, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μεσολαβήσει η κεντρική τράπεζα για να γίνει η μετατροπή των ευρώ που θα έχουν κατατεθεί στον πρώτο λογαριασμό στα ρούβλια που θα κατατεθούν στον δεύτερο για να πληρωθεί η Gazprom.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή επαναλαμβάνει και στη νέα γνωμοδότηση όσα είχε αναφέρει στο προσχέδιο που είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα από το Bloomberg. Δηλαδή, να μην δεχτούν οι εταιρείες εμπορίας αερίου τη δημιουργία λογαριασμού σε ρούβλια, καθώς θα παραβίαζαν, σε αυτή την περίπτωση, τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και οι εταιρείες που έχουν συμβόλαια με την Gazprom- εξακολουθούν να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το διάταγμα και να κατανοήσουν τι σημαίνει η εφαρμογή του στην πράξη. Η Γερμανία ήταν μεταξύ των κρατών που δήλωσαν ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει ενιαία στάση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κόβουν το αέριο στην Πολωνία οι Ρώσοι, απαιτούν πληρωμή σε ρούβλια

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Fysiko Aerio, Nord Stream, Natural Gas
ΔΙΕΘΝΗ

Nord Stream: Φόβους για σαμποτάζ εκφράζουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Γερμανία και Δανία υποστηρίζουν ότι οι διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική είναι «περίεργες» και υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν υπάρξει δολιοφθορές. Ανάλογες απόψεις, πάντως, εκφράζει και η Ρωσία.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

«Στοπ» στην είσοδο Ρώσων πολιτών βάζουν 4 ευρωπαϊκές χώρες

Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, και Πολωνία δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα Ρώσων πολιτών για τουρισμό, για επιχειρηματικές, αθλητικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Εξαιρούνται οι Ρώσοι αντιφρονούντες.
Scholz, Germania, Germany
ΔΙΕΘΝΗ

Έτοιμη η Ευρώπη ακόμη και για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου

Βαρυσήμαντα παρέμβαση από τον καγκελάριο Σολτς: Με εργοστάσια άνθρακα - πυρηνικών και εξοικονόμηση, η Γερμανία μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Σε λίγες εβδομάδες οι κρίσιμες αποφάσεις των υπουργών Ενέργειας για το πλαφόν στην τιμή.
ΔΙΕΘΝΗ

Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας - «Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα μέτρα. Δεν αναμένεται να εγκριθεί κάποια πολιτική, αλλά εκτιμάται ότι θα καταστήσουν σαφές ποιες επιλογές συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη.