ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Microsoft: Μπαράζ κυβερνοεπιθέσεων από Ρωσία κατά της Ουκρανίας

Τα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση της Microsoft υποδηλώνουν ότι οι Ρώσοι χάκερ έχουν διαδραματίσει σε αυτό τον πόλεμο σημαντικότερο ρόλο από εκείνον που ήταν ήδη γνωστός.

Ρώσοι χάκερ εξαπέλυσαν πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ουκρανίας, που φέρονται να υποστήριξαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας και τις διαδικτυακές εκστρατείες προπαγάνδας, αναφέρει η Microsoft σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα περιστατικά που αναφέρονται στην έκθεση, ορισμένα εκ των οποίων δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, υποδηλώνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο σημαντικότερο ρόλο από εκείνον που ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό.

Η ψηφιακή επίθεση που, σύμφωνα με τη Microsoft, ξεκίνησε έναν χρόνο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πιθανολογείται ότι έθεσε τα θεμέλια για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μεταξύ της 23ης Φεβρουαρίου και της 8ης Απριλίου, η Microsoft αναφέρει ότι κατέγραψε συνολικά 37 ρωσικές καταστροφικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν πως πλέον στον πόλεμο μπορούν να συνδυαστούν ψηφιακά και στρατιωτικά πλήγματα.

«Ρώσοι στρατηγοί και κατάσκοποι προσπάθησαν να εντάξουν τις κυβερνοεπιθέσεις στην πολεμική εκστρατεία ενόσω αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο πεδίο των μαχών», αναφέρει ο Τόμας Ριντ, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Paul H. Nitze στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

H Microsoft αναφέρει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας λειτούργησαν «συνδυαστικά απέναντι σε έναν κοινό στόχο». Η εταιρεία τεχνολογίας σημειώνει πως δεν μπορούσε να αποφασίσει αν αυτή η συσχέτιση οφείλεται σε συντονισμένη λήψη αποφάσεων ή απλά σε κοινούς στόχους.

Για παράδειγμα, σε χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύεται στην έκθεση της Microsoft, σημειώνεται ότι την 1η Μαρτίου – την ημέρα που ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε τον πύργο της τηλεόρασης στο Κίεβο – εταιρείες μέσων ενημέρωσης στην ουκρανική πρωτεύουσα είχαν δεχθεί επιθέσεις από χάκερ.

Διακοπές ηλεκτροδότησης και ισοπέδωση αεροδρομίου

Σε μια άλλη περίπτωση, γίνεται λόγος για «ύποπτες» ρωσικές κινήσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, δύο εβδομάδες πριν από τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στην περιοχή στις 3 Μαρτίου.

Την επόμενη ημέρα, η Microsoft αναφέρει ότι ρώσοι χάκερ διείσδυσαν σε κυβερνητικό δίκτυο στη Βίνιτσα της κεντρικής Ουκρανίας. Δύο ημέρες αργότερα, πύραυλοι ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο της πόλης.

Ο Βίκτορ Ζόρα, κορυφαίος αξιωματούχος της Ουκρανίας σε θέματα κυβερνοασφάλειας, δήλωσε σήμερα ότι εξακολουθεί να βλέπει ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας. «Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τους ρώσους χάκερ, αλλά ούτε και να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές τους», σημείωσε.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Microsoft, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους για την υποστήριξή τους σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Από την έναρξη του πολέμου, ακαδημαϊκοί και αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία φάνηκε να είναι λιγότερο ενεργή στον κυβερνοχώρο από ό,τι αναμενόταν.

Πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκάλυψε δημόσια ένα κυβερνοόπλο, γνωστό ως Pipedream, που σχεδιάστηκε για επιθέσεις κατά βιομηχανικών μονάδων. Αν και δεν συσχετίστηκε με τη Ρωσία, θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο και η ανακάλυψή του συμπίπτει χρονικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Αίτηση της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ, καταδικάζει τον Πούτιν η Δύση

Καταδικάζουν η μία μετά την άλλη η χώρες της Δύσης τις παράνομες προσαρτήσεις εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία που ανακοίνωσε σήμερα ο Βλ. Πούτιν. Με νέο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και εθνικοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία απαντάει ο Ζελένσκι.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία

Σε ανακοίνωση τονίζεται ότι ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας καθώς και της τελευταίας κλιμάκωσης της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της.
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμερα ο Πούτιν υπογράφει την προσάρτηση στη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας

«Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος.