ΓΔ: 2612.16 0.68% Τζίρος: 118.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:15:37
ukraine-war
Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ καλούν τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από την Ουκρανία

Η απόφαση του Πενταγώνου γνωστοποιήθηκε μετά το θάνατο 22χρονου Αμερικανού στη χώρα. Μετά την εισβολή της Ρωσίας ο Ζελένσκι έκανε έκκληση για τη δημιουργία «διεθνούς λεγεώνας» ξένων εθελοντών και ο άτυχος νεαρός ανταποκρίθηκε.

Ένας Αμερικανός που είχε φύγει από τις ΗΠΑ για να πολεμήσει στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων σκοτώθηκε, σύμφωνα με μέλη της οικογένειάς του, με το Πεντάγωνο να απευθύνει μια προειδοποίηση σήμερα στους Αμερικανούς υπηκόους που προσπαθούν να πάνε στο πεδίο αυτής της φονικής σύγκρουσης.

Ο Γουίλι Τζόζεφ Κάνσελ, που σκοτώθηκε τη Δευτέρα, 25 Απριλίου σε ηλικία 22 ετών, είχε φθάσει στην Ουκρανία στα μέσα Μαρτίου, δήλωσε η μητέρα του Ρεμπέκα Καμπρέρα στο δίκτυο CNN.

«Εξακολουθούμε να προτρέπουμε τους Αμερικανούς να μην πηγαίνουν στην Ουκρανία», δήλωσε, επίσης στο CNN, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, που χαρακτήρισε το νέο "θλιβερό και εξέφρασε την υποστήριξή του στην οικογένεια του σκοτωμένου.

«Είναι μια ζώνη πολέμου εν εξελίξει (...) δεν είναι ένα μέρος όπου πρέπει να πηγαίνουν οι Αμερικανοί», επανέλαβε.

«Ήθελε να πάει εκεί γιατί πίστευε σε αυτό για το οποίο αγωνίζεται η Ουκρανία, και ήθελε να είναι μέρος σε αυτό ώστε να αναχαιτιστεί (η απειλή) εκεί και να μην φθάσει μέχρι εδώ», είπε η Ρεμπέκα Καμπρέρα για τον γιο της.

Ο νεαρός άνδρας αφήνει πίσω του σύζυγο και ένα παιδί επτά μηνών, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Η σύζυγός του Μπρίτανι Κάνσελ επιβεβαίωσε τον θάνατό του σε ανακοίνωση που διαβιβάστηκε σε πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας τη "γενναιότητα" του άνδρα της, ενός "ήρωα".

Εθελοντής για την Ουκρανία

Πρώην πεζοναύτης, είχε εμπλακεί με μια ιδιωτική παραστρατιωτική εταιρία και είχε δηλώσει εθελοντής για να πάει στην Ουκρανία.

Ένας Βρετανός υπήκοος έχει επίσης σκοτωθεί στην Ουκρανία και ένας άλλος φέρεται ως αγνοούμενος, επιβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δύο άνδρες πολεμούσαν επίσης ως εθελοντές στις τάξεις του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει έκκληση για τη δημιουργία μιας "διεθνούς λεγεώνας" ξένων εθελοντών που θα βοηθούσαν στην υπεράσπιση της Ουκρανίας.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα είχε κάνει λόγο για περίπου 20.000 ξένους εθελοντές που είχαν έρθει στην εμπόλεμη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία παγώνει για δύο μέρες τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Η Ουκρανία διέκοψε για δύο ημέρες επιθέσεις σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές μετά από έκκληση των ΗΠΑ για εκεχειρία. Παράλληλα, η Ρωσία συνέχισε τα πλήγματα σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, τόνισε ο Ζελένσκι.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Συμφωνία για ρωσικό ντίζελ ως μοχλός πίεσης για επιστροφή στις συνομιλίες

Απεσταλμένοι του Τραμπ είπαν σε Ουκρανούς αξιωματούχους πως η συμφωνία για ρωσικό ντίζελ αποσκοπεί στην επαναφορά της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας διάθεση του Τραμπ για συμφωνίες με τη Μόσχα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Εκλογές στην Ουκρανία εφόσον υπάρξει 60ήμερη εκεχειρία με Ρωσία

Ο Ζελένσκι απάντησε στην κριτική του Τραμπ, δηλώνοντας πως εάν ο Πούτιν συμφωνήσει σε 60 ημέρες εκεχειρίας, η Ουκρανία θα οργανώσει εκλογές μέσα σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τη συνέντευξή του στο ABC.
Αεροφωτογραφία Πόκροβσκ βομβαρδισμένο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ αδρανούν ενώ ρωσικές επιθέσεις σκοτώνουν πάνω από 70

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για έλλειψη στήριξης, μετά τη ρωσική επίθεση στην Κραματόρσκ που σκότωσε τουλάχιστον 30, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε πάνω από 70 σε δύο μέρες. Επέκρινε επίσης την Ουάσιγκτον για τις οικονομικές σχέσεις με Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.