ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη
Το Κοινοβούλιο της Δανίας (Christiansborg) στην Κοπεγχάγη, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και καθαρό ουρανό.

Δανία: Κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης για παραβίαση του εναέριου χώρου

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική).

Η Κοπεγχάγη κατήγγειλε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας από ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για αυτό το περιστατικό, ανακοίνωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.

«Ο Ρώσος πρέσβης καλείται αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών. Μια ακόμη ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό στην τρέχουσα κατάσταση», έγραψε ο Κόφοντ στο Twitter.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική) πριν εισέλθει στον σουηδικό εναέριο χώρο. Χθες το το σουηδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ένα ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής.

«Πρόκειται για ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος που πέταξε στον εναέριο χώρο μας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δύο δανικά F-16 επενέβησαν αμέσως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Δανίας, ο Χένρι Μόρτενσεν.

Στη συνέχεια, το ρωσικό αεροσκάφος έφυγε από τον εναέριο χώρο της Δανίας. Αυτού του είδους τα συμβάντα «συμβαίνουν σπάνια», πρόσθεσε ο Μόρτενσεν.

Σε αντίθεση με τη Σουηδία όπου η συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, η Δανία είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Τέως πρόεδρος Φινλανδίας: Απαραίτητος ο διάλογος Ευρωπαίων με Πούτιν

Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνομιλήσουν απευθείας με τον Πούτιν όπως κάνει ο Τραμπ, αντί να αρνούνται τον διάλογο, χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση παράλογη.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Ανοιχτός σε συνάντηση με Ρούμπιο, οι ΗΠΑ μελετούν πρόταση Πούτιν

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ανοικτός για συνάντηση με τον Μάρκο Ρούμπιο, σημειώνοντας ότι η ειρήνη στην Ουκρανία απαιτεί σεβασμό ρωσικών συμφερόντων. Το Κρεμλίνο αρνείται φήμες δυσμένειας Λαβρόφ, ενώ οι ΗΠΑ ακύρωσαν τη συνάντηση.
Πινακίδα Καλαϊνίνγκραντ οδός
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισέβαλαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας

Δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν για 18 δευτερόλεπτα στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, σύμφωνα με το στρατό της χώρας. Ισπανικά μαχητικά του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για αναχαίτιση, ενώ τα ρωσικά αεροσκάφη εκτελούσαν άσκηση ανεφοδιασμού.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ρωσική απειλή επιμένει, λέει ο Φινλανδός ΥΠΑΜ – Στήριξη στην PURL

Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Χάκανεν δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει απειλή για το ΝΑΤΟ και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας αύξηση ρωσικών δυνάμεων και ενίσχυση σχέσεων με την Κίνα.