ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Κοινοβούλιο Δανίας Κοπεγχάγη

Δανία: Κλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης για παραβίαση του εναέριου χώρου

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική).

Η Κοπεγχάγη κατήγγειλε την παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας από ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη για αυτό το περιστατικό, ανακοίνωσε σήμερα ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.

«Ο Ρώσος πρέσβης καλείται αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών. Μια ακόμη ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της Δανίας. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και ιδιαίτερα ανησυχητικό στην τρέχουσα κατάσταση», έγραψε ο Κόφοντ στο Twitter.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική) πριν εισέλθει στον σουηδικό εναέριο χώρο. Χθες το το σουηδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ένα ρωσικό ελικοφόρο αεροσκάφος AN-30 παραβίασε τον σουηδικό εναέριο χώρο το βράδυ της Παρασκευής.

«Πρόκειται για ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος που πέταξε στον εναέριο χώρο μας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δύο δανικά F-16 επενέβησαν αμέσως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Δανίας, ο Χένρι Μόρτενσεν.

Στη συνέχεια, το ρωσικό αεροσκάφος έφυγε από τον εναέριο χώρο της Δανίας. Αυτού του είδους τα συμβάντα «συμβαίνουν σπάνια», πρόσθεσε ο Μόρτενσεν.

Σε αντίθεση με τη Σουηδία όπου η συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, η Δανία είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Στήριξη Γαλλίας σε εδαφική ακεραιότητα Δανίας και Γροιλανδίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Δανίας και τον Γροιλανδό ομόλογό της, τόνισε τη στήριξη της Γαλλίας στην εδαφική ακεραιότητα της Δανίας και Γροιλανδίας και υπέρ της αυξημένης παρουσίας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στην Αρκτική.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ απειλεί και ζητά άμεσες διαπραγματεύσεις για Γροιλανδία

Στο Νταβός ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε άμεσες διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Γροιλανδίας, δηλώνοντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, ενώ επέκρινε και τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Να απαιτήσει το ΝΑΤΟ από τη Δανία την εκδίωξη Ρώσων και Κινέζων από τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να απειλεί με αμερικανική κυριαρχία στη Γροιλανδία, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να απαιτήσει από τη Δανία την απομάκρυνση Ρώσων και Κινέζων, επιμένοντας πως μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να προστατεύσουν την περιοχή.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα καταγγέλλει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για στήριξη της Ουκρανίας

Η Μόσχα καταδίκασε τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ υπέρ της Ουκρανίας στη σύνοδο της Άγκυρας ως «ανεύθυνες», κατηγορώντας τους Ευρωπαίους συμμάχους για προετοιμασία ένοπλης σύγκρουσης και ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης στην Ευρώπη.
Μέττε Φρεντέρικσεν συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Φρεντέρικσεν σε Τραμπ: Η Γροιλανδία προφανώς δεν είναι προς πώληση

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, επανέλαβε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πως η Γροιλανδία «δεν είναι προς πώληση», απαντώντας σε δηλώσεις Τραμπ ότι το έδαφος αυτό θα έπρεπε να ελέγχεται από τις ΗΠΑ.