ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχίες από Τσεχία και Ουγγαρία για τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας

Η Ουγγαρία και η Τσεχία, εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με την επιρροή που θα υπάρξει σε βάρος τους από τις κυρώσεις της Ε.Ε. εναντίον της Ρωσίας που αφορούν την ενέργεια.

Έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμούς εκφράζουν Τσεχία και Ουγγαρία σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής και διαχείρισης των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Η προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δεν περιλαμβάνει μηχανισμούς επιμερισμού των βαρών, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας Γιόζεφ Σικέλα. «Η πρόταση δεν περιλαμβάνει...τον τρόπο με τον οποίο θα επιμερισθεί το βάρος, που σημαίνει με ποιον τρόπο θα μοιρασθεί δίκαια, και μία πρόταση για κοινές προμήθειες και κοινή διανομή», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός στο Reuters. «Ακόμη την μελετούμε, αλλά κατά την γνώμη μου υπάρχει πρόβλημα», είπε.

Στην Ουγγαρία, η οποία εξαιρείται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, μαζί με την Σλοβακία από την ευρωπαϊκή πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2023, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέδρασε επίσης στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνοντας ότι «δεν βλέπει εγγυήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Reuters, διαμαρτυρήθηκε για το ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή πρόταση για την διαχείριση της μεταβατικής περιόδου».

Το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, που αποτελεί και το έκτο συνολικά και το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, παρουσίασε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιον, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Mετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. «Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή.

Η πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι με όλα τα παραπάνω βήματα η Ευρώπη στερεί από τη ρωσική οικονομία τη δυνατότητά της να εκσυγχρονιστεί..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία 5 δισ. ευρώ της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η συμφωνία θα εισφέρει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία θα προστεθούν στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τις αρχές του 2022.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρωπαίων ηγετών για τη βοήθεια 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ για ακόμη μια φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, σημειώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο Κίεβο.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης 20 δισ στην Ουκρανία σχεδιάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ προσανατολίζεται να ενισχύσει το Κίεβο με την έκδοση αμοιβαίου χρέους, καθώς παραμένει αρνητική η Ουγγαρία στην εκταμίευση του ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.