ΓΔ: 783.58 -2.73% Τζίρος: 50.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:19:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
Φωτο: Shutterstock

«Δεύτερες σκέψεις» από Ιαπωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομίας ζήτησε από τις ΗΠΑ να αυξήσεις τις εξαγωγές LNG προς την χώρα του ώστε να μπορέσει να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Στο 4% ανήλθαν πέρυσι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία θα αντιμετώπιζε «δυσκολία» εάν δοκίμαζε να ακολουθήσει αμέσως την Ευρώπη και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Κοΐτσι Χαγκιούντα.

Ο κ. Χαγκιούντα έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες ότι εισηγείται το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μέχρι σήμερα, που συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο πετρέλαιο –τόσο το αργό όσο και τα διυλισμένα προϊόντα– που εισάγει η ΕΕ από τη Ρωσία, με κάποιες εξαιρέσεις.

Το 4% του πετρελαίου, το 9% του φυσικού αερίου και το 11% του άνθρακα που εισήγαγε η Ιαπωνία κατά το οικονομικό έτος το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο προήλθαν από τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε πως θα συζητήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, η Ιαπωνία ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε η κήρυξη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που εισάγει στην οικονομία της.

«Δεδομένου ότι η Ιαπωνία έχει όρια ως προς τους (ενεργειακούς) πόρους, θα δυσκολευόμασταν να συμβαδίσουμε αμέσως ως προς αυτό», εξήγησε ο κ. Χαγκιούντα σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του κ. Χαγκιούντα με την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφώνησαν εξάλλου σε διαστάσεις που αφορούν την παραγωγή ημιαγωγών, τη διαφοροποίηση των προμηθειών μικροεπεξεργαστών, την αύξηση της διαφάνειας, την επείγουσα αντιμετώπιση των ελλείψεων και την έρευνα και ανάπτυξη.

«Καθώς ο κόσμος αποσταθεροποιείται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο συντονισμός ομονοούντων κρατών γίνεται ολοένα σημαντικότερος» και οι χθεσινές συνομιλίες αποτέλεσαν «μείζονα κίνηση» για την προώθηση της διμερούς σχέσης, ανέφερε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών.

Σε χωριστή συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ ο κ. Χαγκιούντα ζήτησε η Ουάσινγκτον να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) προς τη χώρα του, για να βοηθήσει το Τόκιο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζει η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα άσκησε σκληρή κριτική στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει τους G7 και στην επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 σχεδιάζει επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων

Η G7 συζητούσε την επιβολή ενός ορίου στις τιμές στις οποίες αγοράζει ρωσική ενέργεια ώστε να εμποδίσει τη Μόσχα να ωφεληθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας έχουν αυξηθεί κάθετα οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου.
Yellen, treasury, usa,
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ θέλουν να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ανέφερε πως μια εξαίρεση τιμών είναι επίσης ένας σημαντικός τρόπος για να αποτραπούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως η κατανάλωση πετρελαίου το 2023

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπεται ότι το 2022 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει τα 99,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία διατηρεί υψηλές τις τιμές λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.
Russia, Rossia, Russian Economy, Rossiki Oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Έσοδα 93 δισ. ευρώ από εξαγωγές ορυκτών τις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου

Τα έσοδα προέρχονται κυρίως από την πώληση αργού πετρελαίου (46 δισεκ.), κατόπιν του αερίου που διαμετακομίζεται μέσω αγωγών (24 δισεκ.), κατόπιν των πετρελαϊκών προϊόντων, του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), καθώς και του άνθρακα.
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ενδέχεται να παρευρεθεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο

Μια τέτοια επίσκεψη θα σηματοδοτήσει μια ασυνήθιστα επιθετική στάση για έναν Ιάπωνα ηγέτη, αν και ο Κισίντα έχει επανειλημμένα καταδικάσει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.