ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
panetta-ekt
Φώτο: Shutterstock

Προειδοποίηση για στασιμότητα στην οικονομία της ευρωζώνης

Ο Ιταλός αξιωματούχος σημείωσε πως δεν ήταν συνετό από μέρους της ΕΚΤ να ενεργήσει χωρίς να δει πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης το β΄τρίμηνο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της ευρωζώνης χτύπησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα που ανέφερε ότι έχει επιβραδύνει σημαντική η οικονομική ανάπτυξη καθώς μαίνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις, με την ευρωζώνη να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Ιταλός οικονομολόγος σημείωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει πλήγμα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης με την οικονομία στην περιοχή να είναι «de facto στάσιμη», καθιστώντας τις επιλογές της ΕΚΤ «πιο περίπλοκες, καθώς μια νομισματική σύσφιξη με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού θα κατέληγε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη που ήδη αποδυναμώνεται».

Υπενθυμίζουμε πως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2022 σε μόλις 2,8% εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ήρθε να επιβαρύνει την ανάκαμψη μετά την κρίση που είχε προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος είναι στο Εκτελεστικό Συμβούλιο από το 2020, είπε ότι θα ήταν «ασύνετο» να ενεργήσουμε χωρίς να δούμε πρώτα τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο -σηματοδοτώντας ότι προτιμά να περιμένει περισσότερο για να ληφθεί μια απόφαση.

Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν στις 8-9 Ιουνίου και στις 20-21 Ιουλίου. Ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου δεν δημοσιεύονται επίσημα μέχρι τις 29 Ιουλίου, δείκτες για την πορεία της οικονομίας είναι διαθέσιμοι νωρίτερα.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο Πανέτα είπε ότι «δεν έχει μεγάλη διαφορά αν είναι δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα ή αργότερα» και πρόσθεσε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ωστόσο, «τα αρνητικά επιτόκια και οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 2%

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά σημείωσε πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα περιορισμού της νομισματικής πολιτικής, αφότου φθάσει σε επίπεδο ουδέτερου επιτοκίου, μόνο αν τούτο κριθεί αναγκαίο.
Epitokia, Rates
ΔΙΕΘΝΗ

Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo καλεί την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια

Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo τόνισε πως η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ που οδηγεί στην ανατίμηση του δολαρίου αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, με την ΕΚΤ να πρέπει να αντιδράσει άμεσα.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Απίθανο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε αρχές Φεβρουαρίου, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί αναπάντεχα τους επόμενους μήνες αν ενταθεί η αύξηση των τιμών ενέργειας από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων.