ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01
Ρωσικό χρήμα κυρώσεις
Χρήματα και η ρωσική σημαία σε φόντο με θέμα κυρώσεις.

Deutsche Welle: Αυξάνεται η ανεργία των νέων στη Ρωσία μετά την εισβολή

Όλο και περισσότεροι Ρώσοι χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης. Ιστορίες ανθρώπων που πλήττονται από την αποχώρηση δυτικών εταιρειών.

Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο  Αλεξάντερ δούλευε ακόμα σε ένα εργοστάσιο και κέρδιζε περίπου 480 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα ήθελε να γίνει πιλότος, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν για λόγους υγείας. Γι' αυτό αποφάσισε να γίνει αεροσυνοδός.

Βρήκε μια αγγελία από μια ρωσική αεροπορική εταιρεία και έκανε αμέσως αίτηση. Πέρασε με επιτυχία τη συνέντευξη και επίσης ένα τεστ στο Βόλγκογκραντ. Θα έπαιρνει μισθό 1.370 με προϋπόθεση την κατάλληλη εκπαίδευση. Αλλά η εκπαίδευση δεν έγινε ποτέ. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και ξένες εταιρείες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά. Επιπλέον, η Δύση επέβαλε κυρώσεις σε εκατοντάδες ανθρώπους και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών. Μια αίτηση σε άλλη εταιρεία δεν θα είχε πια νόημα, λέει: «Τα αεροσκάφη δεν συντηρούνται κανονικά, δεν παρέχονται ανταλλακτικά, επομένως ποιος ξέρει σε ποια κατάσταση πετούν τα αεροπλάνα. Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι για μένα».

Η οικονομία διολισθαίνει στη δεκαετία του '90

Η Τατιάνα Μιχαΐλοβα, οικονομολόγος και λέκτορας στη Ρωσική Σχολή Οικονομικών Επιστημών στη Μόσχα, επισημαίνει ότι οι κυρώσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής. Οι περιορισμοί θα οδηγήσουν σε απομόνωση και τεχνολογική οπισθοδρόμηση.

Η ειδικός τονίζει ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της οικονομίας που χρησιμοποιούν ξένα εξαρτήματα, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η φαρμακοβιομηχνία, ακόμη και η γεωργία, αφού οι σπόροι αγοράζονται και στο εξωτερικό. «Οι εταιρείες θα αναγκαστούν να κλείσουν και να απολύσουν υπαλλήλους. Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες θα μειωθεί, επειδή ο πληθυσμός θα γίνεται φτωχότερος και αυτό θα επηρεάσει όλους τους τομείς, μέχρι και τα κομμωτήρια», λέει η Μιχαΐλοβα.

Οι Μοσχοβίτες χτυπήθηκαν πρώτοι ...

Η Αλιόνα από τη Μόσχα είναι 19 ετών και εργαζόταν ως πωλήτρια στην ισπανική αλυσίδα έτοιμων ρούχων Zara. Η δουλειά ήταν εύκολο να συνδυαστεί με τις σπουδές της. Στις αρχές Μαρτίου ωστόσο η εταιρεία ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι τα υποκαταστήματα στη Ρωσία θα κλείσουν. «Οι συνάδελφοί μου και εγώ το περιμέναμε, αλλά όχι τόσο γρήγορα», λέει η Αλιόνα.

Η Μαρίνα θέλει επίσης να βρει μια δουλειά, στην οποία να μπορεί να εξελιχθεί. Το χειμώνα της προσφέρθηκε μια δουλειά σε μια εταιρεία, στην οποία ήθελε να εργαστεί εδώ και πολύν καιρό, αλλά όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η διοίκηση αποφάσισε ότι δεν θα προσληφθούν πλέον άλλοι νέοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους στη Ρωσία μέχρι το τέλος του χρόνου. Η απώλεια εργασίας είχε σοβαρό αντίκτυπο στον ψυχισμό του Αξεξάντερ: «Αν δεν είχα περάσει το τεστ, θα ήταν δικό μου λάθος και θα μπορούσα να το αναπληρώσω. Αλλά συνέβη κάτι που δεν μπορούσα ούτε να το προβλέψω ούτε να το αλλάξω και αυτό πονάει».

Κανένας από τους συνομιλητές της DW δεν στηρίζει τον πόλεμο. Όλοι παίζουν με την ιδέα να φύγουν από τη Ρωσία. «Υπήρχαν σκέψεις για μετακόμιση, αλλά δεν σκοπεύουμε να φύγουμε ακόμα από τη Ρωσία», λέει η Μαρίνα. Η Αλιόνα θέλει πρώτα να αποφοιτήσει από ένα πανεπιστήμιο στη Ρωσία και μετά να πάει στη Γερμανία. Ο Αλεξάντερ πάλι λέει πως οι τιμές έχουν αυξηθεί, αλλά οι μισθοί παρέμειναν οι ίδιοι, οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι όμως δεν κατηγορούν τη ρωσική πολιτική, αλλά αυτούς που επιβάλλουν κυρώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρωσικά πολεμικά πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν και Ρωσία πραγματοποιούν αύριο κοινές ναυτικές ασκήσεις

Ιράν και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν από κοινού ναυτικά γυμνάσια αύριο στη Θάλασσα του Ομάν και τον βόρειο Ινδικό Ωκεανό, με στόχο την ενίσχυση της ναυτιλιακής ασφάλειας και την καταπολέμηση της θαλάσσιας τρομοκρατίας.
Ντόναλντ Τραμπ Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας με ΗΠΑ στη Γενεύη

Στη Γενεύη, Ουκρανοί και Ρώσοι συνεχίζουν σήμερα, με αμερικανική μεσολάβηση, τις διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση στον τετραετή πόλεμο, ενώ οι συνομιλίες ήταν χθες ιδιαίτερα τεταμένες και παρουσία ευρωπαίων συμβούλων.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ διακρίνει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ουσιώδη» την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκαν οι τεταμένες συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη

Οι σημερινές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, διήρκεσαν έξι ώρες και χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ τεταμένες». Θα συνεχιστούν αύριο, παρουσία συμβούλων από Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη έληξε

Η πρώτη ημέρα των ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στη Γενεύη, υπό αμερικανική αιγίδα, ολοκληρώθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι πολιτικές συνομιλίες έληξαν νωρίς, ενώ οι στρατιωτικές διήρκεσαν περισσότερες ώρες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Χιλιάδες παιδιά ακόμα "αιχμάλωτα" στη Ρωσία, 2.000 επέστρεψαν

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι 2.000 Ουκρανόπουλα επέστρεψαν από τη Ρωσία, όμως χιλιάδες παραμένουν αιχμάλωτα εκεί και στις κατεχόμενες περιοχές. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για μαζική μεταφορά παιδιών μετά το 2022.