ΓΔ: 874.83 1.32% Τζίρος: 58.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:02:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
aleyri-flour
Φώτο: Shutterstock

Deutsche Welle: Η απειλή παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης στους G7

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν μέσω εναλλακτικών χερσαίων οδών. Λύση σε αυτό το ζήτημα αναζητούν σήμερα οι υπ. Γεωργίας του G7. Στρατηγικής σημασίας η Οδησσός.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός υπ. Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ στη γερμανική ραδιοφωνία DLF λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών των υπ. Γεωργίας της ομάδας G7, που συνέρχονται σήμερα στο Σλος Χoενχάιμ της Στουτγκάρδης.

Το πρόβλημα ξεπερνά τα όρια της Ουκρανίας, τείνει να μετατραπεί σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση  με το μπλοκάρισμα των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, σημαντική χώρα παραγωγό και εξαγωγέα σιτηρών παγκοσμίως. Οι υπουργοί Γεωργίας των χωρών του G7, Γερμανίας, Γαλλίας, ΗΠΑ, Καναδά, Iαπωνίας, Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας εστιάζουν στην αναζήτηση λύσεων για τη συνέχιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών παρά τον ρωσικό επιθετικό πόλεμο.

Πιο συγκεκριμένα στόχος είναι η αναζήτηση εναλλακτικών χερσαίων οδών για τη μεταφορά των εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που βρίσκονται σε ουκρανικές αποθήκες μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, που παραμένουν λειτουργικά. Στρατηγικής σημασίας για την επισιτιστική αλυσίδα κρίνεται επίσης το λιμάνι της Οδησσού, το οποίο οι G7 συμφωνούν ότι δεν πρέπει να πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Έκκληση από την Ουκρανία για βοήθεια

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας, Mίκολα Σόλσκι, ο οποίος επίσης μετέχει στη σύνοδο ως καλεσμένος, εξέφρασε τον φόβο για «μεγάλες απώλειες» ειδικά στη φετινή συγκομιδή σιταριού, ενώ «τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα» με το καλαμπόκι. «Η κατάσταση σίγουρα δεν είναι εύκολη και χρειαζόμαστε υποστήριξη για τη μεταφορά σιτηρών. Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και η υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, αν και προεδρεύει της έτερης συνόδου του G7 στο Βαϊσενχάους στο κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χολστάιν, έκανε επίσης λόγο για κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Όπως τόνισε, 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωνισμένα σε λιμάνια της Ουκρανίας.

Εκτόξευση των τιμών στα σιτηρά

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει όμως και τις τιμές πώλησης των σιτηρών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας οι τιμές εισαγωγής για σιτηρά αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2022 κατά 53,6%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι αυξήσεις τιμών αφορούν όλους τους τύπους σιτηρών: τον Μάρτιο του 2022 οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 65,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Οι τιμές κριθαριού, σίκαλης, βρώμης κατά 65,3% και του καλαμποκιού κατά 37,4%. Πάντως σημειώνεται ότι οι τιμές των εισαγόμενων σιτηρών είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 είχε παρατηρηθεί ότι η αύξηση των τιμών ξεπερνούσε το 10%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην κορυφή της ατζέντας των G7 η οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία

Η χώρα εκτιμά τις οικονομικές της ανάγκες σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα για να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργεί η δημόσια διοίκηση παρά τις καταστροφές.
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Δεν θα δεχθούμε τα νέα σύνορα που θέλει να χαράξει η Ρωσία στην Ουκρανία

Προειδοποίηση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν απεύθυναν τα κράτη της Ομάδας των 7 (G7), στο πλαίσιο συνάντησης τους στην Γερμανία σήμερα. Ξεκαθάρισαν πώς ποτέ δεν θα αποδεχθούν καθεστώς συνόρων τα οποία η Ρωσία θα έχει μεταβάλλει με την χρήση ένοπλης βίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζει η Ιαπωνία

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα άσκησε σκληρή κριτική στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ιαπωνία θα ακολουθήσει τους G7 και στην επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών.