ΓΔ: 873.23 1.14% Τζίρος: 44.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η Ρωσία κόβει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία

Η RAO Nordic, ο εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές ανακοίνωσε πως λόγω των απλήρωτων χρεών θα διακόψει την παροχή ενέργειας. Από Νορβηγία και Σουηδία θα καλύψει το ενεργειακό κενό η Φινλανδία.

Η Ρωσία θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, 14 Μαΐου, τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, λόγω απλήρωτων χρεών, ανακοίνωσε σήμερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO.

Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία. «Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος.

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (…) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.

Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.

Υπενθυμίζουμε πως τον περασμένο μήνα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, προειδοποίησε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι ο ρωσικός στρατός θα «υπερδιπλασιάσει» τις δυνάμεις του στη δυτική πλευρά της Ρωσίας σε περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει κάνει εδώ και καιρό απειλητικές δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι αυτό θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις». Στην αρχή του πολέμου, ο Πούτιν κατέστησε σαφές ότι ένας από τους στόχους του ήταν να μειώσει τις αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη στο επίπεδο που ήταν τη δεκαετία του 1990. Τώρα, η Φινλανδία και η Σουηδία - έθνη που είναι επισήμως αδέσμευτα - πλησιάζουν όλο και περισσότερο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Η RAO Nordic, που ανήκει σε ποσοστό 100% στη ρωσική InterRAO, ανέφερε νωρίτερα ότι οι εισαγωγές θα διακοπούν από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας. «Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρέιμα Παϊβίνεν, ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Rossia, Russia, Vladimir Poutin
ΔΙΕΘΝΗ

Για τον Πούτιν το τέλος της φινλανδικής στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν «λάθος»

Την έντονη ενόχληση του εξέφρασε στον Φινλανδό ομόλογο του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σημερινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, σχετικά με την απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μέσα στο 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Άτυπο Συμβούλιο των υπ. Εξωτερικών του ΝΑΤΟ απόψε και αύριο στο Βερολίνο

Άτυπη συνάντηση θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στο Βερολίνο. Η συνάντηση θα αφορά το πρόσφατο αίτημα Φινλανδίας-Σουηδίας να ενταχθούν στην συμμαχία, τις σχετικές αντιδράσεις της Ρωσίας, και την αρνητική στάση της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Φινλανδίας, με τον πρόεδρο Νίινιστο να ενημερώνει σε επίπεδο αρχηγού κράτους τον πρόεδρο Πούτιν, πώς η Φινλανδία αποφάσισε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, απόφαση που η Ρωσία χαρακτήρισε «εχρθική», εχθές.