ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γερμανία: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να ενταχθούν με ταχύτητα στο ΝΑΤΟ

Νέες υποστηρικτικές δηλώσεις υπέρ του αιτήματος Φινλανδίας και Σουηδίας για σύντομη ένταξη τους στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, έκανε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ από το Βερολίνο.

Νέες δηλώσεις έγιναν από την ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ όχι μόνο αμυντικά, αλλά και σε πολιτικό, δημοκρατικό επίπεδο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε την ανάγκη, εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση ένταξης, η διαδικασία εισδοχής να επιταχυνθεί, προκειμένου να μην παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε «γκρίζα ζώνη» και να δοθούν εγγυήσεις για τη μεταβατική περίοδο.

«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν. Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ προσερχόμενη στις εργασίες της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στο Βερολίνο και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει ήδη προετοιμαστεί για την περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης. Το ίδιο, πρόσθεσε, έχουν κάνει ήδη και άλλες χώρες. «Εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν, θα μπορούν να ενταχθούν γρήγορα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», δήλωσε η υπουργός, αναφερόμενη στο διάστημα επικύρωσης της ένταξης, κατά το οποίο η υποψήφια χώρα δεν καλύπτεται από το 'Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους - μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.

Μετά την σαφή δήλωση την Πέμπτη, των δύο χωρών ότι επιθυμούν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, υπήρξαν οργισμένες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων περιλαμβανομένου και του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν, εναντίον αυτής της απόφασης. Ταυτόχρονα οι πρόεδροι της Κροατίας αλλά και της Τουρκίας, έχουν επίσης αντιδράσει αρνητικά, αν και η Τουρκία σε αντίθεση με τον Κροάτη πρόεδρο, αρνήθηκε εχθές ότι προτίθεται να θέσει βέτο στην διαδικασία ένταξης και υποστήριξε πώς θέλει να υπάρξει σεβασμός στις ανησυχίες της σχετικά με την προστασία που απολαμβάνουν στελέχη του Κουρδικού PKK, σε Σκανδιναβικές χώρες. Αίνιγμα παραμένει και η τελική στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτωρα Όρμπαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Boris-Pistorius-Germany-Germania-Amyna
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία στέλνει στρατιώτες στη Λιθουανία ως μόνιμη δύναμη

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που στέλνουμε μόνιμα εκτός Γερμανίας μια τέτοια μονάδα», δήλωσε σήμερα ο Πιστόριους στο Βερολίνο, κατά την τελετή αποχαιρετισμού της αρχικής διοίκησης της ταξιαρχίας της Λιθουανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία αναλαμβάνει επικεφαλής της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

«Οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας και να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σολτς θα εμποδίσει το σχέδιο του Ερντογάν να αγοράσει μαχητικά Eurofighter

Ο Ερντογάν θα ζητήσει πιθανότατα από τον Σολτς σε συνάντηση στο Βερολίνο την Παρασκευή να άρει το μπλοκάρισμα στην πώληση των μαχητικών αεροσκαφών που χρειάζεται για να ανανεώσει τη γερασμένη πολεμική αεροπορία.