ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
berbong-germania
Φώτο: Shutterstock

Μόνο με το τέλος των βομβαρδισμών θα υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Α. Μπέρμποκ τόνισε πως η Μόσχα ανακάλεσε τα όσα είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ το 1997 και θέτει ως προϋπόθεση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την Ουκρανία.

Το τέλος των βομβαρδισμών, θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει διάλογος με τη Ρωσία, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ που επέκρινε τη Μόσχα για την αύξηση της έντασης στην περιοχή και την εισβολή στην Ουκρανία. 

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όχι μόνο να συνομιλήσουμε, αλλά επιτέλους να σταματήσουμε τους σκοτωμούς», είπε η κυρία Μπέρμποκ έπειτα από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του NATO στο Βερολίνο χθες Κυριακή. «Όμως για να γίνει αυτό, οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν», πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέκρινε εξάλλου τη Ρωσία διότι ανακάλεσε μονομερώς της Ιδρυτικής Πράξης Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας Μεταξύ του NATO και της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1997), υπογραμμίζοντας πως αυτή ακριβώς η συμπεριφορά είναι ο λόγος που η Ατλαντική Συμμαχία ενισχύει την ανατολική της πτέρυγα. Στο κείμενο, το NATO δεσμευόταν να μην αναπτύξει «μεγάλες μάχιμες δυνάμεις» στην ανατολική του πτέρυγα, κάτι όμως συνδεδεμένο καθαρά με τη διατήρηση σταθερού περιβάλλοντος ασφαλείας.

Στο μέτωπο του πολέμου, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει, παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών. Ο περιφερειάρχης Σερχίι Χαϊντάι είπε χθες Κυριακή ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να καταλάβουν τα περίχωρα των πόλεων Ρουμπίζνε, Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μόσχα υποστήριξε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προελάσει στα διοικητικά όρια της Λουγκάνσκ, με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ο κ. Γκαϊντάι απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό κάνοντας λόγο για αποκυήματα «φαντασίας».

Στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, επίσης στην ανατολική Ουκρανία, τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις χθες, ανέφεραν οι αρχές. Αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονται στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διεκδικούν όλα τα εδάφη των αυτοανακηρυγμένων λαϊκών δημοκρατιών του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες λίγα 24ωρα πριν από την εισβολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: «Παγκόσμια απειλή» ο «Ορέσνικ», κάλεσμα για πίεση στη Μόσχα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την τελευταία ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στα σύνορα ΕΕ και ΝΑΤΟ ως σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, καλώντας σε ενίσχυση της πίεσης προς τη Μόσχα από τους διεθνείς εταίρους.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Η Γερμανία ίσως συμμετάσχει σε πολυεθνική δύναμη εκτός Ουκρανίας

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι γερμανικά στρατεύματα ενδέχεται να συμμετάσχουν σε πολυεθνική δύναμη σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, γειτονική της Ουκρανίας, μόλις υπάρξει κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, χωρίς να αποκλείεται καμία επιλογή.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αμφιβολίες πρεσβευτή ΝΑΤΟ για ρωσικό ισχυρισμό επίθεσης σε Πούτιν

Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, εξέφρασε αμφιβολίες για την επίθεση drone κατά της οικίας Πούτιν, σημειώνοντας πως δεν είναι βέβαιος αν συνέβη και ότι θέλει να δει στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Η εκεχειρία δεν τερματίζει τον ρωσικό κίνδυνο για την Ουκρανία

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, προειδοποιεί πως η Ρωσία ίσως εκμεταλλευτεί μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για να προετοιμαστεί για επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας την ανάγκη εγρήγορσης και ενίσχυσης των αμυντικών δομών.
Στρατιώτης Ουκρανίας στολή
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση στο Κίεβο και ενεργειακές υποδομές, συναγερμός στην Πολωνία

Η Ρωσία εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση σε Κίεβο και ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές ρεύματος. Η Πολωνία έθεσε σε συναγερμό την αεράμυνά της και απογείωσε μαχητικά.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βασικό ζήτημα για ειρήνη

Το Κρεμλίνο τονίζει ότι η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παραμένει βασικό θέμα στις συζητήσεις για ειρηνευτική συμφωνία, ενώ αναμένει ενημέρωση από τις ΗΠΑ για τις επόμενες συνομιλίες.