ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Απειλές από Μόσχα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό λάθος με μεγάλες επιπτώσεις ενώ προειδοποίησε πως δεν υπάρξει ανοχή από τη Μόσχα.

Επιμένει να «σπρώχνει» προς το ΝΑΤΟ τις σκανδιναβικές χώρες η Ρωσία, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. «Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε ο Ριαμπκόφ και πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών εδώ και δεκαετίες. Και οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ήταν από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949, η κύρια πολιτική δύναμη που ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη, μια γραμμή η οποία υποστηρίχθηκε και πάλι κατά το τελευταίο συνέδριό του κόμματος το Νοέμβριο.

Όμως η κοινή γνώμη και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταστράφηκαν υπέρ μιας ένταξης λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο πρόκειται να παρουσιάσουν την Παρασκευή μια επανεξέταση της στρατηγικής με στόχο να αποσαφηνιστεί η επιλογή σχετικά με το ΝΑΤΟ.

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται από την πλευρά του να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.

Επίσης, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών. Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα εξασφαλιζόταν στο σουηδικό κοινοβούλιο μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση που επισημοποιούνταν η υποψηφιότητα της γειτονικής Φινλανδίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NATO
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κατά τη περυσινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, δεν είχε καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία. Όλα τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ότι η προσχώρηση δεν είναι δυνατή όσο η Ουκρανία παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση.
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση των G7 για μακροχρόνια στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ουκρανία θα δεσμευθεί για βελτιωμένα μέτρα διακυβέρνησης, που θα επιτευχθούν μεταξύ άλλων μέσω δικαστικών, οικονομικών μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης διαφάνειας.