ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02
Φωτο: Shutterstock

Απειλές από Μόσχα για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρόκειται για ένα ακόμη σοβαρό λάθος με μεγάλες επιπτώσεις ενώ προειδοποίησε πως δεν υπάρξει ανοχή από τη Μόσχα.

Επιμένει να «σπρώχνει» προς το ΝΑΤΟ τις σκανδιναβικές χώρες η Ρωσία, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Η κίνηση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες και γίνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. «Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε ο Ριαμπκόφ και πρόσθεσε ότι «για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».

«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν εκτός στρατιωτικών συμμαχιών εδώ και δεκαετίες. Και οι σουηδοί σοσιαλδημοκράτες ήταν από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949, η κύρια πολιτική δύναμη που ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενη ένταξη, μια γραμμή η οποία υποστηρίχθηκε και πάλι κατά το τελευταίο συνέδριό του κόμματος το Νοέμβριο.

Όμως η κοινή γνώμη και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι μεταστράφηκαν υπέρ μιας ένταξης λόγω της ανησυχίας που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο πρόκειται να παρουσιάσουν την Παρασκευή μια επανεξέταση της στρατηγικής με στόχο να αποσαφηνιστεί η επιλογή σχετικά με το ΝΑΤΟ.

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται από την πλευρά του να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.

Επίσης, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών. Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα εξασφαλιζόταν στο σουηδικό κοινοβούλιο μια ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, κατά μείζονα λόγο σε περίπτωση που επισημοποιούνταν η υποψηφιότητα της γειτονικής Φινλανδίας, κάτι που αναμένεται μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ενότητα για Ουκρανία – Κατηγορεί την AfD ως υπεύθυνη

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε για ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας εντός ΝΑΤΟ και Ευρώπης, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την Ουκρανία και ότι, αν δεν σταματήσει η Μόσχα, θα στραφεί κατά του ΝΑΤΟ.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ ζητά καταδίκη ρωσικών δολιοφθορών από Ευρώπη

Ο Αλέξους Γκρινκέβιτς, διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, τόνισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αποδίδουν ευθύνες στη Μόσχα για υβριδικές επιθέσεις και να ενισχύουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις

Η Ρωσία έπληξε με πυραύλους και drones το Κίεβο και άλλες πόλεις τη νύχτα, τραυματίζοντας πάνω από 20 άτομα. Πολωνία σήκωσε μαχητικά και ανέστειλε πτήσεις σε αεροδρόμια λόγω ρωσικής επίθεσης κοντά στα σύνορά της.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Τέλος συναγερμού μετά τα πλήγματα Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία

Σειρήνες ήχησαν στην ανατολική Πολωνία λόγω ρωσικών επιθέσεων κοντά στα σύνορα με Ουκρανία. Για προληπτικούς λόγους ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία δύο αεροδρομίων, χωρίς παραβίαση εναέριου χώρου, σύμφωνα με αρχές.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος αέρα
ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία-Πολωνία: Ρωσικά drones με οπλισμό εντοπίστηκαν σε Πολωνία και Λιθουανία

Σύμφωνα με τον Λιθουανό πρόεδρο, το drone που κατέρριψε ιταλικό μαχητικό του ΝΑΤΟ ήταν ρωσικού τύπου, πιθανόν κατευθυνόταν προς την Ουκρανία και εκτράπηκε λόγω ουκρανικών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμάκωση Πούτιν το πλήγμα σε τρένο, στήριξη Κίεβου από Δύση

Το χτύπημα σε ουκρανικό τρένο δείχνει την απόγνωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Ρούτε. Ο Γερμανός ΥΠΑΜ Πιστόριους έκανε λόγο για σκόπιμη κλιμάκωση με drone κοντά στα σύνορα με την Πολωνία για εκφοβισμό της Ευρώπης.