ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shuttertock

Τη μόνιμη αποχώρησή της από τη ρωσική αγορά ανακοίνωσε η McDonald's

Ο όμιλος εκτιμά ότι θα εγγράψει μη ταμειακή επιβάρυνση (που δεν οδηγεί σε εκροή χρημάτων) μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. δολαρίων λόγω της αποχώρησής του από τη χώρα.

Ο αμερικανικός κολοσσός ταχυφαγείων McDonald's, που είχε κλείσει τα σημεία πώλησης του στη Ρωσία από τις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη χώρα και ότι πουλά όλες τις δραστηριότητές του ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε προσηλωμένοι στη παγκόσμιά μας κοινότητα και οφείλουμε να παραμείνουμε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τις αξίες μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κρις Κεμπίνσκι, σε ανακοίνωση της εταιρίας. «Ο σεβασμός των αξιών μας σημαίνει ότι δεν μπορούμε πλέον να κρατήσουμε πλέον τις Αψίδες (το λογότυπο των McDonald's)», στη Ρωσία, πρόσθεσε. Έχοντας παρουσία για περισσότερα από 30 χρόνια στη Ρωσία, η McDonald's διαθέτει εκεί 850 εστιατόρια και απασχολεί 62.000 υπαλλήλους.

Η εταιρία είχε ανακοινώσει το προσωρινό κλείσιμο όλων των εστιατορίων της και την αναστολή των δραστηριοτήτων της στη χώρα στις 8 Μαρτίου, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πολυεθνικών που είχαν ήδη λάβει τις αποστάσεις τους από τη Μόσχα.

«Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επακόλουθο απρόβλεπτο οικονομικό περιβάλλον οδήγησαν τη McDonald's στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση των δραστηριοτήτων μας στη Ρωσία δεν είναι πλέον βιώσιμη ούτε συμβαδίζει με τις αξίες μας», σημείωσε ο αμερικανικός κολοσσός.

Ο όμιλος εκτιμά ότι θα εγγράψει μη ταμειακή επιβάρυνση (που δεν οδηγεί σε εκροή χρημάτων) μεταξύ 1,2 και 1,4 δισ. δολαρίων λόγω της αποχώρησής του από τη χώρα.

Η Ρωσία, όπου η McDonald's διαχειρίζεται άμεσα πάνω από το 80% των ομώνυμων εστιατορίων, αντιπροσωπεύει το 9% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 3% των λειτουργικών της κερδών.

Ο όμιλος επιθυμεί να πουλήσει το σύνολο του ρωσικού του χαρτοφυλακίου σε εγχώριο παίκτη. Έως την αριστοποίηση της συναλλαγής, η McDonald's δεσμεύεται να συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της και θέλει να διασφαλίσει ότι ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης θα διατηρήσει τους εργαζομένους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Με την επωνυμία «Vkusno & tochka» ανοίγουν ξανά τα McDonald's στη Ρωσία

Το εκ νέου άνοιγμα των εστιατορίων αυτών, τρεις δεκαετίες ύστερα από τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος McDonald's στη Μόσχα, αναμένεται να αποτελέσει τεστ για το κατά πόσο η ρωσική οικονομία μπορεί να γίνει αυτάρκης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινάει την Κυριακή η λειτουργία του διαδόχου των McDonald's στη Μόσχα

Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι πουλάει τα εστιατόριά της στη Ρωσία σε έναν από τους τοπικούς αδειούχους της, τον Alexander Govor.
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Στη «μαύρη» αγορά τα προϊόντα της McDonald's, 30 δολάρια ένα BicMac

Στη ρωσική ιστοσελίδα μικρών αγγελιών Avito εμφανίστηκαν ξαφνικά πολλοί οι οποίοι πουλούν Big Macs και άλλα είδη από τον κατάλογο των McDonald’s σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που θα πλήρωνε κανείς στο εστιατόριο.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο πακέτο κυρώσεων 7 δισ. κατά της Ρωσίας προτείνει η Κομισιόν

Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση εξαγωγών προς τη Ρωσία βασικών ειδών τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για το στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες.
zelensky
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ζητά από τους Συμμάχους να αυξηθούν οι αποστολές όπλων

Η επικείμενη προσάρτηση των τεσσάρων πόλεων που πραγματοποιήθηκαν τα «δημοψηφίσματα» και η απειλή της Ρωσίας για πυρηνικά όπλα, οδηγεί το Κίεβο να εντείνει τις προσπάθειές του έναντι της ρωσικής εισβολής.