ΓΔ: 810.42 -1.43% Τζίρος: 75.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
aleyri-flour
Φώτο: Shutterstock

Επιτρέπει και πάλι τις εξαγωγές σιταριού η Ινδία, ανοίγουν τα λιμάνια

Η δεύτερη παραγωγός σιταριού παγκοσμίως «απελευθερώνει» τα φορτία σίτου που βρίσκονται στα λιμάνια και μπορούν να αναχωρήσουν για την Αίγυπτο και τη Νότια Κορέα όπως ορίζουν οι συμφωνίες.

Η Ινδία θα επιτρέψει την αποστολή φορτίων σίτου στο εξωτερικών τα οποία περιμένουν άδεια από τα τελωνεία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, χαλαρώνοντας κάπως την απαγόρευση στις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο που επέβαλε το Σάββατο. Η Ινδία, δεύτερη παραγωγός σίτου παγκοσμίως, έδωσε το Σάββατο εντολή στους εμπόρους σίτου να μην συνάψουν νέες συμφωνίες εξαγωγής χωρίς την προηγούμενη έγκριση της κυβέρνησης.

«Αποφασίσθηκε πως οπουδήποτε φορτία σίτου έχουν παραδοθεί στα Τελωνεία για εξέταση και έχουν καταγραφεί στα τελωνειακά συστήματα είτε στις 13 Μαΐου 2022 είτε νωρίτερα, θα επιτραπεί η αποστολή τους», ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σίτου βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι σ' ένα μεγάλο ινδικό λιμάνι λόγω της απαγόρευσης εξαγωγής του δημητριακού που ανακοινώθηκε το Σάββατο από το Νέο Δελχί, το οποίο επικαλέσθηκε τον υψηλό πληθωρισμό και την επισιτιστική ασφάλεια.

Η αιφνίδια αυτή ανακοίνωση προκάλεσε χάος στο λιμάνι Ντινταγιάλ του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, όπου βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένα περίπου 4.000 φορτηγά φορτωμένα σιτάρι. Τέσσερα πλοία εν μέρει φορτωμένα με περίπου 80.000 τόνους σίτου περιμένουν επίσης να μπορέσουν να αποπλεύσουν.

Οι υπεύθυνοι του λιμανιού δήλωσαν πως τα φορτία που έφθασαν πριν από τις 13 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση εξαγωγών, θα μπορούσαν να αναχωρήσουν με πλοία με προορισμό χώρες όπως η Αίγυπτος και η Νότια Κορέα, βάσει προηγούμενων συμφωνιών.

«Εντούτοις τα φορτηγά που είναι φορτωμένα με σιτάρι και έφθασαν στο λιμάνι μετά τις 13 Μαΐου θα πρέπει να αναχωρήσουν και πάλι με το φορτίο τους», δήλωσε ο Ομ Πρακάς Νταντλάνι, εκπρόσωπος της λιμενικής αρχής του Ντινταγιάλ (Deendayal Port Trust, DPT). Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Γκαντιντάμ εκτιμά ότι περίπου 400.000 τόνοι σίτου, προερχόμενοι από τα κρατίδια Πουντζάμπ, Χαραγιάνα, Μάντια Πραντές και άλλα, βρίσκονται στο λιμάνι και μέσα σε γειτονικές αποθήκες.

Από 500 μέχρι 700 αποθήκες που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι Κάντλα είναι «γεμάτες σιτάρι που προορίζεται για εξαγωγή», δήλωσε ο Τέγια Κανγκάντ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Γκαντιντάμ, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε μια προειδοποίηση, αντί να ανακοινώσει ξαφνικά την απαγόρευση.

«Αυτό οδήγησε σε μια χαοτική κατάσταση καθώς οι οδηγοί φορτηγών και οι έμποροι δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα εμπορεύματά τους. Επιπλέον, επειδή το σιτάρι είναι ένα τρόφιμο που αλλοιώνεται εύκολα, δεν μπορεί να παραμείνει εκτεθειμένο για πολύ καιρό», δήλωσε ο Κανγκάντ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι υπουργοί Γεωργίας της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών επέκριναν την ινδική απόφαση εκφράζοντας το φόβο ότι «θα επιδεινώσει την κρίση» των πρώτων υλών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Διάθεση 5 δισ. δολαρίων ώστε να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική ανασφάλεια

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν πάνω από 2,5 δισ. δολάρια το οποίο θα δοθεί στις προσπάθειες καταπολέμησης της πείνας σε 47 χώρες και στην χρηματοδότηση περιφερειακών οργανώσεων.
united, nations, OHE, UN
ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για εκτόξευση του κόστους ζωής λόγω του πολέμου

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρή διατροφική ανασφάλεια διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια ενώ τα κόστη ενέργειας αυξάνονται ενώ συρρικνώνονται τα εισοδήματα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για την κλοπή 600.000 τόνων σιτηρών

Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλέψει σιτηρά και τα έχουν μεταφέρει στα κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας. Την άρση των κυρώσεων ζητά το Κρεμλίνο για να απελευθερωθούν οι ποσότητες των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.
war_ukraine_economy
ΔΙΕΘΝΗ

Φόβοι πως ο πόλεμος θα κάνει πιο κλειστή την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου 30 χώρες προχώρησαν μετά τον πόλεμο σε περιορισμούς στο εμπόριο ενεργειακών προϊόντων, και άλλων πρώτων υλών, ενώ πολλές χώρες έχουν ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγών τροφίμων.