ΓΔ: 1398.19 -1.29% Τζίρος: 100.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:58:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Talzoon Khorakiwala, Delphi Economic Forum

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.

Στη σύσταση επενδυτικού fund που θα επενδύει στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα προχωρεί το Switzgroup του Ινδού επιχειρηματία Ταϊτζούν Κορακιουάλα. Ο επιχειρηματίας δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει συμμετοχές σε 10 εγχώριες εταιρείες τροφίμων με ενοποιημένο τζίρο 150 εκατ. ευρώ το 2023 και 1.200 εργαζόμενους.

Πρόσφατα, σε εκδήλωση του ομίλου, ο Ταϊτζούν Κορακιουάλα ανέφερε πως «θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Η σκέψη για την ίδρυση του fund αυτού δεν είναι καινούργια. Έχει ωριμάσει μέσα στις τάξεις του Switzgroup και επιταχύνεται η υλοποίησή της μετά τη σύγκλιση Ινδίας και Ελλάδας για επιχειρηματικά deals. Από το Switzgroup εκτιμούν πως η συνεργασία Ελλάδας και Ινδίας στον επιχειρηματικό τομέα θα πάει πολύ καλά και επιθυμούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως πρωτεργάτες της στενής σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανεδείχθη και από το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία μαζί με 70 Ελληνες επιχειρηματίες.

To fund θα συγκεντρώσει κεφάλαια από το ίδιο το Switzgroup και άλλους Ινδούς επιχειρηματίες, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει και τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών. Στόχος του θα είναι οι επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα και όχι αποκλειστικά σε αρτοποιία και ζαχαροπλαστική, που είναι οι βασικές δραστηριότητες του Switzgroup. Σε πρώτη φάση θα συγκεντρωθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ, που με τη συνδρομή του ΤΑΝΕΟ θα προσεγγίσουν  τα 200 εκατ. ευρώ και θα αποτελέσουν ένα ικανό μέγεθος για επενδύσεις σε δυναμικές μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων.

Υπάρχουν αρκετοί Ινδοί επιχειρηματίες που σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά διστάζουν να το επιχειρήσουν από μόνοι τους. Οπότε με τη συμμετοχή τους στο fund θα είναι μέρος του συνόλου και θα έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια για τα κεφάλαιά τους. Επίσης, η συμμετοχή και Ελλήνων κεφαλαιούχων στο fund αποσκοπεί στην ακόμη μεγαλύτερη διάχυση του ρίσκου. Έχουν γίνει συζητήσεις με τους εν δυνάμει χρηματοδότες του fund και από τις δύο χώρες και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Σήμερα, το SwitzGroup διατηρεί πλειοψηφικά ποσοστά σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων, η Ιωνική Σφολιάτα, οι Κουλουράδες, η Κρητών Αρτος, η CSM Bakery κ.α.

Το SwitzGroup είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Κορακιουάλα  στα τρόφιμα, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 45 χρόνια, κυρίως στις κατηγορίες του bakery, των αβγών, στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, στα μπισκότα, στα κρουασάν, στις κατεψυγμένες ζύμες, καθώς και σε αλυσίδες retail, όπως ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία.

Έχει έδρα το Ντουμπάι, δραστηριοποιείται σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Αυστραλία, Ινδία και Μέση Ανατολή) και το 2023 είχε ετήσιο τζίρο 600 εκατ. και κέρδη EBITDA 90 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες στην Ινδία: Τι περιμένουμε από το ταξίδι

Η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό της στην Ευρώπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» τη χώρα των 1,4 δισ. καταναλωτών. Ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό.
deals, symfwnies, ependyseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί σπάνε ρεκόρ τα επιχειρηματικά deals, τι προβλέπεται για το 2024

Με ανεβασμένες αποτιμήσεις οι επιχειρηματικές συμφωνίες. Αναβάθμιση του προφίλ των ξένων επενδυτών με τοποθετήσεις από private equity funds, στρατηγικούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Beinoglou-Orphee-Logistics
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνικό πρωταθλητή στα logistics δημιουργεί το αμερικανικό fund HIG

Η HIG έχει εξαγοράσει εννέα εταιρείες του κλάδου και εντός του 2024 τις συγχωνεύει σε μία. Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση logistics στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 18% και δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη.