ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Talzoon Khorakiwala, Delphi Economic Forum

Ο επίμονος Ινδός συνεχίζει να επενδύει σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων

Ο ινδικός όμιλος Switzgroup του Ταϊτζούν Κορακιουάλα έχει πάρει συμμετοχή τα τελευταία επτά χρόνια σε 10 εγχώριες εταιρείες τροφίμων με ετήσιο ενοποιημένο τζίρο 150 εκατ. ευρώ το 2023.

H απόφαση για επενδύσεις στην Ελλάδα από τον ινδικό όμιλο SwitzGroup, ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων, ελήφθη το 2016 και άρχισε να υλοποιείται εντός του 2017, εν μέσω capital controls αλλά και υποτιμημένων αξιών.

Επτά χρόνια μετά, η πρωτοβουλία αυτή έχει στεφθεί με επιτυχία, αφού ο όμιλος έχει προχωρήσει σε 10 εξαγορές εταιρειών από τον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ποτών. Τα ελληνικά assets του SwitzGroup το 2023 εμφανίζουν τζίρο 150 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA άνω των 15 εκατ. ευρώ, με εργατικό δυναμικό 1.200 ατόμων.

Ο επικεφαλής του Switzgroup Ταϊτζούν Κορακιουάλα, μιλώντας σε εκδήλωση του ομίλου, ανέφερε πως «θα συνεχίσει να επενδύει στη χώρα μας» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ουσιαστικά το SwitzGroup -μετά τον Καναδό τραπεζίτη, ινδικής καταγωγής, Πρεμ Γουάτσα- είναι ο πρώτος αμιγώς ινδικός όμιλος που επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα και η εμπειρία του από τη χώρα μας θα παίξει σημαντικό ρόλο ενόψει σημαντικών διακρατικών συμφωνιών που δρομολογούνται αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο στενός συνεργάτης του Ινδού επιχειρηματία  σε Ελλάδα και Τουρκία Ηλίας Ντάβος, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, έκανε μια σύντομη αποτίμηση της παρουσίας του Switzgroup στην ευρύτερη περιοχή: «Επενδύσαμε σε δύσκολες στιγμές στην Ελλάδα. Εγώ ήμουν επιφυλακτικός αλλά ο επικεφαλής του ομίλου είχε διαφορετική αντίληψη. Το 2017 ο πρώτος μας ενοποιημένος τζίρος από τις δραστηριότητές μας σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν 13,5 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA 2,5 εκατ. ευρώ. Το 2023, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 200 εκατ. ευρώ (τα 150 εκατ. από την Ελλάδα) και EBITDA άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 οι αρχικές μας προβλέψεις είναι πως οι ενοποιημένες πωλήσεις θα ανέλθουν στα 250 εκατ. ευρώ».

Σήμερα, το SwitzGroup διατηρεί πλειοψηφικά ποσοστά σε δέκα εταιρείες:

  • 51% στην Ιωνική Σφολιάτα με μάνατζερ τον Γιώργο Πορτοκαλίδη, στην Olympic Foods (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας) που διοικείται από τη Χριστίνα Μπενάκη, στην CSM Bakery  (νυν Artizan) που δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες αρτοποιίας και την «τρέχει» ο Κώστας Μαρίνος, στους Κουλουράδες, το γνωστό δίκτυο που παράγει και εμπορεύεται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης του Δ. Γρίβα, στην Κρητών Αρτος (παξιμάδια, κριτσίνια), του Μ. Δαμιανάκη, ο οποίος αποχώρησε και το management έχει περάσει στον Δ. Γρίβα, στις κάβες ΟΑΚ, στη Νewbake (παραγωγή κατεψυγμένων Donuts) του Βάιου Καπάταη, στην εταιρεία Σαμούρη (συσκευασμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής για supermarket), στη Frankal (χονδρική σε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στην περιοχή της Κρήτης) και στην Τroufa (προϊόντα ζαχαροπλαστικής).
  • Επίσης, διαθέτει την εμπορική εταιρεία SwitzGroup Τrading και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών Bridor, Europastry και Baker&Baker. 

Οι υπεραξίες από την Optima Bank

Το Switzgroup καταγράφει σημαντικές υπεραξίες από την Optima Bank. Είχε τοποθετηθεί πολύ πριν την εισαγωγή της τράπεζας στο ΧΑ, αποκτώντας το 2% σε χαμηλή τιμή σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (7,8 ευρώ), ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή του.

Το SwitzGroup είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας Κορακιουάλα  στα τρόφιμα, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται τα τελευταία 45 χρόνια, κυρίως στις κατηγορίες του bakery, των αβγών, στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, στα μπισκότα, στα κρουασάν, στις κατεψυγμένες ζύμες, καθώς και σε αλυσίδες retail, όπως ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία.

Έχει έδρα το Ντουμπάι, δραστηριοποιείται σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Αυστραλία, Ινδία και Μέση Ανατολή) και το 2023 είχε ετήσιο τζίρο 600 εκατ. και κέρδη EBITDA 90 εκατ. ευρώ.

Επικεφαλής του ομίλου Κορακιουάλα είναι ο 67χρονος Ταϊτζούν Κορακιουάλα, ο οποίος συνεχίζει την επιχειρηματική δράση της οικογένειας που μετρά 120 χρόνια. Ο όμιλος, εκτός από τα τρόφιμα, δραστηριοποιείται και στον τομέα των φαρμάκων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες στην Ινδία: Τι περιμένουμε από το ταξίδι

Η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό της στην Ευρώπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» τη χώρα των 1,4 δισ. καταναλωτών. Ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπισκότα Παπαδοπούλου: Κέρδη, προσλήψεις και επενδύσεις και το 2021

Η εταιρεία που έμαθε στους Ελληνες το μπισκότο συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής. Η επέτειος αυτή συνοδεύεται με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, εξαγωγές σε 61 χώρες και διεύρυνση του απασχολούμενου προσωπικού.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρίχνει τους τόνους η Helleniq Energy για τις γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στο τέλος του έτους οι αποφάσεις για την Κρήτη, τονίζει ο Α. Σιάμισιης, παρά τις προσδοκίες για επίσπευση που είχαν δημιουργηθεί. Με υψηλά περιθώρια άρχισε το 2024, δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέο υψηλό μέρισμα.