ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κομισιόν: Παραβίαση των κυρώσεων οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια

Οι εταιρείες μπορούν μόνο να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στη Gazprombank και όχι σε ρούβλια, ξεκαθαρίζει με νέα της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παραβίαση των κυρώσεων θα υπάρξει εάν κάποια εταιρεία φυσικού αερίου δημιουργήσει λογαριασμό σε ρούβλια προκειμένου να έχει συναλλαγές με τη Ρωσία, όπως ξεκαθάρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετικό ερώτημα αρκετών επιχειρήσεων. 

Η Κομισιόν τόνισε ότι οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank και να δηλώσουν ότι η συναλλαγή έκλεισε μόλις κατατεθεί αυτή η πληρωμή. Το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα πήγαινε «πέρα από τις υποδείξεις που δώσαμε στα κράτη μέλη για το τι επιτρέπεται στο πλαίσιο του καθεστώτος», τόνισε σήμερα ο Eric Mamer, εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Οτιδήποτε υπερβαίνει το άνοιγμα ενός λογαριασμού στο νόμισμα της σύμβασης με την Gazprombank και την πραγματοποίηση μιας πληρωμής σε αυτόν τον λογαριασμό και στη συνέχεια την έκδοση μιας δήλωσης που να λέει ότι με αυτό θεωρείτε ότι έχετε ολοκληρώσει την πληρωμή παραβιάζει τις κυρώσεις», φρόντισε να προσθέσει. 

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή απέστειλε την Παρασκευή στα κράτη μέλη αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις αγορές φυσικού αερίου. Στις επικαιροποιημένες συστάσεις, ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους έχουν εκπληρωθεί μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια. 

Στην οδηγία της Κομισιόν αναφέρονταν ότι «Ο κανονισμός (ΕΕ) 833/2014 του Συμβουλίου και ο κανονισμός (ΕΕ) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση, στο νόμισμα που ορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκπλήρωση των πληρωμών βάσει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές πραγματοποιούνται στο εν λόγω νόμισμα, υπό κανονικούς εμπορικούς όρους, νοουμένου ότι οι εν λόγω πληρωμές στο εν λόγω νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής βάσει των εν λόγω συμβάσεων, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή. Για τον σκοπό αυτό, οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να προβούν σε σαφή δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις όσον αφορά την πληρωμή έχουν ήδη εκπληρωθεί με την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί ότι ούτως ή άλλως η Μόσχα είχε κάνει ένα βήμα πίσω αναφορικά με την απαίτησή της να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Με ειδική τροποποίηση του αρχικού προεδρικού διατάγματος, ισχύουν πλέον τα ακόλουθα: 

  • Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες μόνο να ανοίξουν λογαριασμό συναλλάγματος στην Gazpombank και όχι τον δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, που η Κομισιόν είχε γνωμοδοτήσει ότι θα συνιστούσε παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
  • Η κατάθεση των οφειλόμενων στην Gazprom θα γίνεται στον λογαριασμό συναλλάγματος και, ακολούθως, η μετατροπή σε ρούβλια θα γίνεται μέσω του Κέντρου Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου της Μόσχας. Σε αυτή τη διαδικασία, όπως διαβεβαιώνει η Gazprom, δεν θα υπάρχει παρέμβαση τρίτου μέρους, δηλαδή δεν θα παρεμβαίνει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ο Nord Stream 2 έχει «παγώσει», δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν όπλο

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τα πάντα προκειμένου η Ρωσία να μην έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί το φυσικό αέριο ως όπλο.
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Πιθανό θεωρείται το δελτίο σε ρεύμα και αέριο θέρμανσης τον χειμώνα

Η Ρωσία επικαλέστηκε τεχνικές δυσκολίες λόγω των κυρώσεων της Δύσης για τη μείωση περίπου στο μισό των ροών τις τελευταίες εβδομάδες. Τι εκτιμούν μέλη της κυβέρνησης της Γερμανίας για τη στάση της Μόσχας.
ΔΙΕΘΝΗ

Στρέφεται προς τις ΗΠΑ για αγορά φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Ένωση

Για πρώτη φορά οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασαν εκείνες από τη Ρωσία, με τον πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να καλεί τα κράτη μέλη να μειώσουν τη ζήτηση.
Russia, Rossia, Kyroseis, Sanctions
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 σχεδιάζει επιβολή πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων

Η G7 συζητούσε την επιβολή ενός ορίου στις τιμές στις οποίες αγοράζει ρωσική ενέργεια ώστε να εμποδίσει τη Μόσχα να ωφεληθεί από την εισβολή της στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας έχουν αυξηθεί κάθετα οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου.